Apr 132008
 

Waarschijnlijk heb je ooit al eens iemand de opmerking horen maken dat het verschil tussen een wereldkampioen en een normaal persoon is dat de wereldkampioen doorgaat waar normale mensen stoppen.

Hierin zit wel waarheid verscholen, maar feit is dat de meesten onder ons niet eens echt goed proberen te worden. Diegenen die dat wel doen, stoppen zodra ze een beetje tegenstand voelen. Dit ligt gewoon in onze natuur, want ons lichaam probeert altijd zo weinig mogelijk energie te verbruiken. 99% van de bevolking komt dan ook terecht in de categorie “studeren, trouwen, werken, kindjes, doodgaan”. Niet dat hier iets mis mee is, ik denk dat ik dat zelf ook niet zo erg zou vinden. Het wilt niet zeggen dat je leven saai is, of dat je nooit iets speciaals hebt meegemaakt, het wil alleen zeggen dat je voor de mensen buiten je familie en vriendenkring nooit iets significants betekend hebt. Mij lijkt het dan ook geweldig om dit wél te doen, maar ik besef ook dat dit slechts aan zeer weinig mensen gegeven is. 

Ter verduidelijking: als ik het heb over goed worden in iets, dan kan dit werkelijk over alles gaan:

Toneel, computerspelletjes, schrijven, skateboarden, skydiven, koken, breien, studeren, een middel tegen aids/kanker vinden, de wereld veroveren, robotten maken, een bedrijf uit de grond stampen, muziek maken, oversociaal zijn, meisjes versieren, films maken, streetfight, journalistiek, programmeren, ballet, astronaut worden, tijdreizen, de fout in de wiskunde ontdekken, het doel van het leven begrijpen, … Je snapt het wel.

De mensen die wel echt proberen goed te worden in iets, worden meestal door een innerlijke strijd gestopt. Hier zijn enkele verkeerde gedachten die ons kunnen tegenhouden. 

Er zal altijd wel iemand beter zijn dan mij!

The greatest thing a man can do in this world is to make the most possible out of the stuff that has been given him. This is success, and there is no other. – Orison Swett Marden

Hoewel dit waarschijnlijk zo is, is het toch beter om dit niet altijd te denken als je iets wil ondernemen. Het gevaar is dat je dan gewoon nooit meer iets durft te beginnen, omdat je toch onmiddelijk denkt dat je nooit het hoogste niveau kan bereiken.

Het goede nieuws is dat er zo veel verschillende dingen zijn waar je in kan uitblinken, dat het eigenlijk ook niet uitmaakt of je nu de beste bent of niet. Nemen we het voorbeeld van een gitarist die de mooiste muziek van de wereld wil maken. Ten eerste is “mooi” pure subjectiviteit, ten tweede bestaan er zoveel genres van muziek, dat er genoeg “besten” kunnen zijn, en ten derde is er altijd de mogelijkheid om een eigen stijl aan te nemen. Je moet niet per se de snelste zijn, of de moeilijkste riffs kunnen spelen. Het draait eerder om creativiteit en passie. Als je jezelf volledig geeft tijdens het gitaar spelen, en je geeft je publiek een zeer goede – en dus niet “de beste” – sound, terwijl je ook volledig opgaat in je muziek, dan heb je al een zeer hoog niveau bereikt. Als je dan nog eens origineel bent, kan het eigenlijk al niet meer stuk. Je doet iets waardevols voor je publiek, en in het artikel over charisma en vrienden maken heb ik verteld dat dit één van de belangrijkste eigenschappen is van mensen die potentieel rijk kunnen worden: ze geven iets van waarde aan de samenleving.

Iets anders dat ik hier moet vermelden, is dat succes hebben ook vrij hard afhangt van connecties. Sociale netwerken zijn veel belangrijker dan je op het eerste gezicht zou denken. Het is niet omdat je goed bent in iets, dat alle deuren ook automatisch voor je opengaan. Omgekeerd is het ook niet omdat je überslecht bent in iets, dat het onmogelijk is om succesvol te zijn. Dit enkel om te zeggen dat op het juiste moment op de juiste plaats zijn – en hier kan je wel degelijk zelf voor zorgen! – ook belangrijk is. Zorg dat je een degelijk niveau haalt in ditgene waarin je wil uitblinken, en zorg tegelijkertijd ook voor een netwerk van gelijkgestemde zielen die je vooruit kunnen helpen. Talent en hard werk is al zeer mooi, en het lot een handje helpen kan er voor zorgen dat je de kans krijgt te tonen aan je medemensen waar je toe in staat bent.

Ik wil alles kunnen!

Nothing great in the world has ever been accomplished without passion. – Hebbel

Een ander probleem waar veel mensen mee worstelen, is dat ze gewoon te veel hobby’s hebben om ooit ergens een degelijk niveau in te halen. zelf heb ik dit probleem ook. Ik wil vanalles tegelijkertijd doen, maar hierdoor heb ik te weinig tijd – en waarschijnlijk ook te weinig wilskracht – om écht goed te worden in iets.

Het is dus misschien beter om zo snel mogelijk op zoek te gaan naar datgene waar je enorm in geïnteresseerd bent en waar je toch wel een passie voor voelt. Eens je dit gevonden hebt, is het dus de boodschap hierbij te blijven en er gewoon helemaal honderd procent voor te gaan.

Feit is dat de meesten dit niet kunnen. Mensen raken nu eenmaal dingen snel beu. De grote boosdoener is waarschijnlijk dat vooruitgang maken niet zo simpel is. Na een kleine verbetering van je skills – van “ronduit slecht” tot “middelmatig” – lijkt het alsof je stagneert en absoluut geen vooruitgang meer boekt. Dit is echter niet het geval, want eens je door deze fase heen bent, ga je ineens pijlsnel vooruit. Hoe beter je wordt, hoe leuker je het gaat vinden, en hoe meer je je best gaat doen. Je voelt gewoon dat je goed bent en dit geeft je een goed gevoel.

Dit is het concept van exponentiele groei, dat zegt dat onze leercurve exponentieel is. Eigenlijk valt dit concept voor veel meer te gebruiken dan alleen maar “beter worden in iets”, het is ook van toepassing op de groei van bedrijven en websites en nog vele andere dingen. Een mooi en simpel voorbeeld van exponentiele groei is geld. Hoe meer geld je hebt, hoe meer geld je verdient. Dit lijkt niet helemaal eerlijk, maar het valt moeilijk te ontkennen. Genius Types heeft er een zeer goed artikel over geschreven dat je hier kan vinden.

Fucked up mind

Een ander verband dat ik de laatste tijd heb gemerkt, is dat het zeer moeilijk is om je dromen na te jagen als je met andere, emotionele problemen kampt. Het is waarschijnlijk hierdoor dat er zeer veel mensen zijn die geen buitenmenselijke dingen bereiken in hun leven. Ze zijn gewoon met andere dingen bezig – en ze kunnen er ook niet veel aan doen. Toch is het mogelijk om jezelf te trainen om dit soort zaken opzij te zetten. Het is vreselijk moeilijk, maar zeker niet onmogelijk. Succesvolle mensen zijn zeker ook bezig met de emotionele kant van hun leven, maar laten er zich niet al te veel door beïnvloeden. 

Gelukkig zijn deze zaken meestal van overgaande aard. Een breuk met je partner of het verlies van een geliefde kan zeer hard zijn. Toch is het niet dodelijk, en na een tijdje neemt de pijn af. Minder erge zaken zoals dagelijkse beslommeringen kunnen je echter ook van je doelen afhouden. Het is dan zaak om zo efficient mogelijk met deze gedachten om te gaan, door bijvoorbeeld een lijstje te maken met de taken die je per dag nog moet doen.

Ik weet dat de meesten die dit artikel lezen niet zo denken, maar in de wereld zijn er ongetwijfeld veel mensen met deze gedachte: Waarom zou ik in godsnaam goed willen worden in iets? Dit is dan ook de belangrijkste reden waarom er zo weinig mensen écht goed zijn in iets. Het kan hen gewoonweg niets schelen. Proficiat, je bent gemiddeld!

Disclaimer: Vat dit niet persoonlijk op. Ik probeer alleen maar te inspireren. Ik ben me er van bewust dat ik zelf ook gemiddeld ben.

Bedenkingen?

  12 Responses to “Proficiat, je bent gemiddeld!”

 1. yo bro,

  dit doet me denken aan streversburgies die 20u per dag binnen zitten studeren om beste punten te halen. Ze studeren cum laude af met grootste onderscheidingen.

  dit doet me ook denken aan andere burgies die nog een interessant leven hebben en die ‘gemiddeld’ slagen voor hun examens.

  ik ben blij dat ik gemiddeld ben:)

 2. amen to that mate :p ik heb exact hetzelfde gevoel…

  maar waar ik dan wel weer meer dan gemiddeld in wil worden, zijn mijn hobby’s! daarin wil ik zo goed worden dat iedereen gewoon omvergeblazen wordt 😉

  en ik weet zeker dat gij da ook wilt, gitaargewijs dan :p

 3. Het einde vond ik heel grappig aangezien ik dacht: Waarom zou ik goed willen worden in iets? Waarom zou ik willen succes hebben? Ik ging in die trend repliceren maar je was me voor ;-). Ik denk gewoon dat van die 99% er een heel groot deel er niet over nadenkt, dat ze in een situatie zitten die gemiddeld is. Er is echter ook wel een deel die zich in de “gemiddelde situatie” bevindt, maar waarbij dit een bewuste keuze is. Dit is zo bij mij. Ik weet dat mijn leven een heel normaal leven gaat zijn, zonder succes te hebben bij de omgeving. De zin om “goed te worden in iets” heb ik wel, maar niet om goed te worden in iets als gitaarspelen of dergelijke, en daar eventueel succes in te hebben, maar goed zijn in ‘gelukkig zijn’ als het ware. Als je succes hebt in hetgeen je leuk vindt, bijvoorbeeld gitaarspelen, en je kan voortdurend rondtouren en geweldige optredens geven, dan is deze persoon niet noodzakelijk gelukkiger dan iemand die vredig een job doet die hij graag uitvoert en van elke dag kan genieten. Het vergt energie en ‘training’ om niet elke dag op te staan als een gewone dag, maar met levenslust en zin in de dag.

  Als je goed bent geworden in het levensenthousiasme dan ben je al heel ver gekomen denk ik in je leven. Je hoeft er daarvoor niet noodzakelijk anderen bij te betrekken, of succes te hebben. Ikzelf ben nog verre van ‘goed in gelukkig zijn’. Ik merk op dat ik hier in België alles heb wat ik wil, en hierdoor is het moeilijker om gelukkig te zijn denk ik. Alles is altijd zo vanzelfsprekend. Om een voorbeeld te geven: In de blok/examens dacht ik vaak aan hoe leuk het tweede semester wel niet zou zijn als ik er voor alles door zou zijn en wat ik dan nog tekort zou komen. Ik zou er voor alles door zijn, een super vriendin hebben, veel kunnen uitgaan met vrienden, geen zorgen hebben. Maar nu ben ik hier in het 2e semester: ik heb goeie resultaten, nog steeds die super vriendin, ontdek veel nieuwe prachtige muziek, ga naar optredens, en toch ga ik de dag vaak door zonder hem te plukken, als het ware. De nieuwe examens hangen alweer als een zwaard van Damocles boven mij, zonder dat dit terecht is, want slecht werk ik niet, en er is nog niets verloren, maar we zijn gewoon rotverwend hier, ik heb het vaak moeilijk om in plaats van steeds te verlangen naar dingen in de toekomst (de zomer, vakantie) gewoon van de dag zelf te genieten, ook al is er objectief gezien niets speciaal aan.
  Waar verlang ik nu naar? 3 maand vakantie. Maar waar zal ik dán naar verlangen? Ik weet niet hoe ik uit deze situatie zal geraken, maar ik vind dat jou teksten er wel bij helpen, en ze leuk zijn om te lezen :-).

  Dat is zowat het eerste wat in mij opkwam. Ik ben echter niet goed in gedachten neerschrijven dus als het onduidelijk is, of er contradicties in voorkomen of zo, mijn excuses :-).

  Karel

 4. hallo karel, eerst en vooral bedankt voor je commentaar! ik vind het super dat je echt nadenkt over wat ik geschreven heb :)

  ik weet dat er heel veel mensen zijn die inderdaad een normaal leven gaan leiden en dit niet erg vinden. Daarom heb ik dat laatste stukje nog toegevoegd. Mijn doel is uiteraard ook helemaal niet om mensen te beledigen. Ik wil ze alleen doen nadenken over hun leven.

  Je opmerking over het goed zijn in gelukkig zijn vind ik zeer mooi. Ik ga er volledig mee akkoord. Als me dat lukt, zal ik al zeer blij zijn!

  In de tweede paragraaf beschrijf je jouw situatie. Die komt sterk overeen met hoe ik er over denk! Ik kijk momenteel ook zeer hard uit naar de zomer en naar 3 maand vakantie, terwijl ik even goed nu zou kunnen (moeten!) genieten.

  Mag ik weten wat je studeert?

  Mvg toomas

 5. Ik zit in mijn eerste jaar tandheelkunde :). Ik heb die richting gekozen omdat je makkelijk volledig zelfstandig kan werken. Zo kan ik zelf beslissen wanneer ik werk, dit niet om uit te slapen of zo, maar ik kan zo wel bepalen hoe druk ik het maak. Graag zou ik het op de momenten van werk heel druk maken, en dan vaak 1-2 weken er tussenuit om een reis te maken.

  Groetjes, Karel

 6. […] basis daarvan ligt waarschijnlijk het feit dat we niet per sé meer willen gebruiken, zoals ik in mijn vorige artikel […]

 7. waarom is je aandacht verdelen over verschillende dingen, en in geen van alle écht goed worden schijnbaar minder goed dat in 1 ding uitblinken?
  Alles een beetje kunnen is toch ook nuttig en waardevol?

 8. Er is helemaal niks mis mee om alles een beetje te kunnen, en ik zeg zeker niet dat het niet nuttig is. Ik betwijfel niet dat je op die manier veel plezier zal beleven aan alles wat je doet, en ik weet wel zeker dat de meesten in veel een beetje goed zijn.

  Maar waarom denk je dat in niets écht goed zijn waardevol is? Je kan toch beter alles een beetje kunnen én in iets écht goed zijn? Ik denk dat er weinig mensen zijn die oprecht kunnen zeggen dat ze naar middelmatigheid streven (en waarom zouden ze ook?)

  Wil jij ook niet een keigoeie violiste/dokter worden? =)

 9. ik streef idd niet naar middelmatigheid, maar ik vind in 1 ding goed zijn toch al voldoende.
  Je hoeft toch niet in alles de beste te zijn? dat is alleen maar vermoeiend en ik zou doodongelukkig worden van al die competitie.
  Ik wil wel graag een goeie violiste zijn, en een goeie dokter, maar ik hoef niet de állerbeste te zijn.

  Ik denk dat je leven rijker kan zijn aan ervaringen als je je niet toespitst op 1 ding, maar je je verschillende talenten ontplooit.

  interesting =D

 10. Aan Marlies en als antwoord op dit hele gedoe;
  Ik begrijp wat je wilt zeggen met je aandacht verdelen over verschillende dingen, maar ik heb toch ook mijn bedenkingen. Ikzelf doe ook heel wat; viool, piano en musical. Ik heb al heel vaak te horen gekregen dat ik iets moet doen met mijn talenten, maar ze niet allemaal tegelijk moet proberen uit te voeren. Dat weet ik ook, maar als je nu gewoon alles graag doet? Bij piano en viool streef ik er helemaal niet naar er ooit de beste in te worden ofzo, in musical wil ik dan weer wél uitblinken. En ik weet ook dat, als ik echt goed wil worden in zang en musical, ik viool en piano zou moeten laten vallen, daar kruipt namelijk heel wat tijd in, maar dat kán ik niet. Ze zijn een hobby als een andere, mijn ontspanning, en telt dat ook niet? Want als je altijd alleen maar aandacht hebt voor datgene waar je zo naar streeft, kan het leven misschien wel eens een beetje saai worden.
  Hoewel, nu ik erover nadenk, hoe zou iets wat je het liefste doet saai kunnen worden?
  Aan Karel;
  Prachtige tekst, ik deel volledig je mening.
  Aan Tomas, die dit onderwerp aansneed; Geweldig. Je schrijft precies wat ik al heel vaak heb gedacht, alleen ben jij net iets beter in het verwoorden van je gedachten.

 11. Hey Elena, je beschrijft precies het probleem waar ik al heel de tijd mee worstel. Ik doe ook veel verschillende dingen, terwijl je op 1 ding focussen waarschijnlijk veel slimmer (maar wel minder leuk) is.
  Heel erg bedankt voor deze comment :) ik hoop dat je vaker je (interessante) mening zal geven over de onderwerpen waar ik over praat.

 12. Jow Toomas,

  Een mooie post.

  1. “Er zal altijd wel iemand beter zijn dan mij”
  Dit is juist de reden waarom het betrekkelijk eenvoudig is om goed te worden omdat de meesten mensen het al opgeven voor de strijd gestreden is. Als jij dan die ene volhouder bent…
  2. “Ik wil alles kunnen”
  Het is inderdaad beter om op één of twee zaken tegelijkertijd te focussen. Bijvoorbeeld je wil Italiaans leren en trainen voor een marathon. Eens je beide zaken ‘onder de knie’ hebt is het gewoon nog een kwestie van onderhoud en details bijschaven en dan kan je er iets anders bijnemen.
  3. “Fucked Up mind”
  Tja iedereen komt al eens tegenslagen tegen maar het is de kunst om je leven hierdoor niet te laten regeren

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Loading...

Welkom op Toomas.be, de grootste Nederlandstalige Personal Development Website!