Oct 092008
 

Eerst en vooral wil ik even duidelijk maken dat dit artikel geen manieren bevat om gemakkelijk rijk te worden. Als iemand je ooit heeft wijsgemaakt dat dit mogelijk is, wou hij je iets aansmeren, ofwel werd hij zelf in de luren gelegd. Mensen die snel of op een simpele manier rijk worden zijn zo goed als onbestaande. Als je succes wilt hebben, zal je hard moeten werken. Toch zijn er ook heel veel mensen die heel hard werken en toch nooit succes zullen hebben. Dit betekent dat er misschien toch nog andere factoren van belang zijn.

Waar ik het over wil hebben, is het concept van passief inkomen: een andere manier om tegenover geld te staan. Een manier die je meer vrijheid en diversiteit biedt. Als je op de normale manier aan je geld raakt, zit je in de problemen zodra je ontslagen wordt. Als je verschillende passieve inkomstenbronnen hebt, zal je veel meer tijd en vrijheid hebben. Je bent je eigen baas en zodoende kan je ook helemaal niet ontslagen worden. Passief inkomen staat zowel voor de concrete inkomstenbron als voor de manier van denken die je je eigen moet maken, wil je je kans vergroten om ooit veel geld te verdienen.

Ten tweede wil ik je mijn visie over geld meegeven. Ik geloof dat er niets mis is met veel geld willen verdienen. Niemand zal er iets aan hebben als jij arm bent. Als je geld hebt, kan je er wat mee doen. Ik ben echter wél tegen op macht beluste egoïsten die totaal niets geven om de wereld en om anderen. Spijtig genoeg lopen er zo ook veel mensen rond- rijk en arm. Mijn idee is dat jouw rijkdom en jouw levensvisie totaal onafhankelijk zijn van elkaar. Als ik later over veel geld zou beschikken, zal mijn doel onveranderd blijven: de wereld een stukje beter proberen te maken, hoe klein dat stukje ook mag wezen.

Slim werken versus hard werken

De maatschappij brainwasht ons. Ze doet ons geloven dat we onze tijd moeten inruilen voor geld. Als we afgestudeerd zijn, moeten we gaan solliciteren en zorgen dat we werk vinden. De arbeidsmarkt is onze baas. Geld krijgt ons klein. Ik moet luisteren naar mijn baas, anders word ik ontslagen en zal ik nooit meer werk vinden. Maar zit deze gedachte niet voor een groot deel tussen onze oren?

We zijn veel vrijer dan ons wordt voorgespiegeld. Als je huidige job je niet bevalt, neem dan ontslag. Zoek werk dat je graag doet. Het heeft geen zin om de helft van je leven door te brengen in een omgeving die je niet bevalt, terwijl je dingen doet die je haat, gewoon maar omdat je dan geld hebt.

Als je doet wat je graag doet, zal het geld in veel gevallen op een natuurlijke manier naar jou toe komen. Ik zeg niet dat je helemaal geen moeite zal moeten doen. Ook als je doet wat je graag doet, zal je hard moeten werken. Toch is dit harde werk minder hard doordat het je passie is.

De rijke ingesteldheid

Nu volgt iets heel belangrijk: 99% van de rijke mensen zijn rijk geworden door hun ingesteldheid over geld, en niet door geluk. De juiste ingesteldheid, uiteraard gecombineerd met slim en hard werk, heeft er voor gezorgd dat deze mensen nu veel geld bezitten.

Tijd is geld

In zekere zin is dit waar. Tijd is zeker gelijk aan geld, maar niet zoals de meesten het zien. Een groot deel van de bevolking zit met het idee in hun hoofd dat je een uur moet werken om daarvoor een bepaalde som geld in de plaats te krijgen. Dit klinkt erg logisch, maar dit is enkel zo omdat de maatschappij ons doet geloven dat het logisch is.

Denk je dat je ooit rijk kan worden door heel je leven in een fabriek te werken waar je zakdoekjes moet opvouwen? – no offence overigens. Stel je nu even voor dat je €100 per uur krijgt om in diezelfde fabriek te werken. Denk je dat je rijk zal worden? Mensen die nog nooit over het concept van exponentiële groei hebben gehoord waarschijnlijk wel. De werkelijkheid is anders. Door zakdoekjes te vouwen, leer je niets. Je bouwt helemaal niets op met je werk. Je zal altijd hetzelfde inkomen blijven krijgen. Na 20 jaar trouwe dienst zal je misschien een opslag of bonus krijgen, maar je hebt nog altijd geen extra vaardigheden verworven. Je geld zal nooit uit zichzelf beginnen opbrengen. Je geeft je geld net zo snel uit als dat je het verdient. Dit is de armeluismentaliteit.

Tijd is geld… op een andere manier

Stel je nu voor dat je iets over de beurs leert. Je investeert het geld dat je verdient bij de zakdoekfabriek in ondernemingen of bedrijven. Op dit moment laat jij je geld voor jou werken! Zonder zelf ook maar iets te doen, verdien je elk jaar een som geld. In het begin zal deze som uiteraard heel klein zijn, maar dit doet er niet toe. Zolang je het dieperliggende concept maar begrijpt…

Nog beter is het uitoefenen van een job waarmee je echt iets leert. een job die je uitdaagt om steeds beter te worden. Het concept van exponentiële groei vertelt ons dat we eerst heel lang zullen moeten werken, zonder veel resultaat. Pas na een tijdje, wanneer je op een vrij hoog niveau bent gekomen in wat je doet, zal je de vruchten kunnen plukken van het harde werk. Dit kan jaren geduld en doorzettingsvermogen – één van de belangrijkste kenmerken van succesvolle mensen – vergen. Je zal veel fouten maken onderweg. Je zal heel veel mislukken. Je zal veel willen opgeven. Belangrijk is dat je weet dat deze mislukkingen noodzakelijk zijn voor je succes. Het zijn leerervaringen. Als er niet zo’n ongelooflijk moeilijke periode aan succes zou voorafgaan, zou iedereen succesvol zijn.

“everybody wants to be a body builder, but no one wants to lift heavy weights” – Ronnie Coleman

Een ander ongelooflijk belangrijk concept is dat je je op voorhand moet afvragen of je het juiste pad aan het bewandelen bent. Als je na vele jaren van proberen en falen erachter komt dat je toch niet genoeg geeft om wat je wil bereiken op dat bepaalde pad, zit je met een groot probleem. Je hebt namelijk vele jaren verbrast om toch net niet succesvol te worden in die bepaalde discipline. Met doorzettingsvermogen alleen zal je het niet redden. Doorzettingsvermogen en passie gaan hand in hand. Zorg dat je datgene waarin je succesvol wil worden graag doet!

Een passief inkomen, hoe doe je dat?

Als ik mensen vertel over mijn ideeën over passief geld verdienen, gaan ze steevast in discussie. Sommigen zijn wel lichtjes geïnteresseerd, maar de meesten vinden het een ronduit belachelijk idee. ze vertellen me dat ik moet stoppen met dromen. Ze nemen het concept over tijd voor geld letterlijk en tonen me dat ook ik mijn tijdvoor geld inruil. Uiteraard is dit het geval, maar net zoals je de bijbel niet letterlijk moet nemen, moet je ook de betekenis achter dit concept proberen te begrijpen. Leg je vooroordelen even opzij en denk er gewoon even rustig over na. Geld brengt meer geld met zich mee. het is een sad fact of life. Slim met tijd omgaan en goede ideeën hebben zijn van enorm belang, wil je succesvol worden. Het is effectief mogelijk om een passief inkomen te creëren voor jezelf. Ik beweer helemaal niet dat je dat geen tijd zal kosten. Ik beweer dat je deze slim geïnvesteerde tijd dubbel en dik zal terugbetaald krijgen.

Een andere manier om dit hele concept van passief inkomen te bekijken, is inzien dat je ook veel geld kan verdienen door op de normale manier te werken voor je geld – tijd voor geld dus, maar dat je dan geen tijd overhoudt om te genieten van je geld.

“In both cases, they knew I was not rich, nor was I living high on the hog. I simply lived a fairly middle-class life from a material point of view. Yet, from a lifestyle point of view, I was going to different places meeting different people working on interesting projects spending time on things that matter to me working largely on my own timetable. I had the monetary freedom and time freedom to do so. … There is no personal freedom if you have no time freedom. You also do not have personal freedom if you do not have some degree of monetary freedom. You must have both” – Matthew S. Chan

 

Passie

Om toch nog even duidelijk te maken dat het hier niet draait om snel of gemakkelijk geld verdienen:

You’ve got to work at it…really, really hard, often for years. It may not come until you’re on the verge of giving up. And, the prime motivator is rarely the desire to get rich or retire early, but rather the mad-passion to solve a problem, make a difference or do something better. – Jonathan Fields

 

Ideeën

  

1) blog

Een uitstekende manier om je bezig te houden met de dingen die je graag doet, is natuurlijk in een blog schrijven. Veel mensen beginnen er aan, maar slechts weinigen geraken waar ze oorspronkelijk van plan waren te geraken. De gemiddelde blogger houdt het 6 maanden vol. Veel voorkomende oorzaken van opgeven zijn:

 • te weinig tijd (maar dit is een stom excuus, voor alles kan je tijd maken zolang je dit echt wil)
 • het bleek toch niet zo winstgevend (je moet al heel lang of heel goed bloggen om enige euros te versieren)
 • het bleek toch niet zo leuk (je moet natuurlijk gepassioneerd zijn over je onderwerp, en je moet natuurlijk graag schrijven)
 • het bleek dat je toch niet zomaar alles kon vertellen (wat je op Internet zegt, moet je ook in mensen hun gezicht durven zeggen…)

In tegenstelling tot de meeste andere bloggers, ga ik anders om met het concept bloggen. Ik ben van plan heel veel artikels te schrijven die tijdloos zijn en hun nieuwswaarde blijven houden, lang nadat ze gepost zijn. Op deze manier is het mogelijk om na lange tijd toch enige vorm van passief inkomen te verkrijgen via het bloggen. Toch ben ik ook begonnen met het frequenter schrijven van kortere, meer persoonlijke posts om zo toch enigszins mensen geïnteresseerd te houden in deze website. Als er maar om de 2 weken iets nieuws verschijnt, zullen veel mensen natuurlijk ook maar af en toe komen kijken.

Advertenties of recenties zorgen voor een passief inkomen. Dit is natuurlijk eerder een onrechtstreeks inkomen, aangezien mensen niet betalen voor de content. Als je mag en kan schrijven voor een tijdblad of magazine, kan je zo natuurlijk wel aan een inkomen geraken. Zeker als je bijvoorbeeld betaald wordt per column, is dit geen slechte zaak. Je promoot er je schrijven mee, en het is natuurlijk ook een extra inkomstenbron.

2) Muziek

hierover kan ik spijtig genoeg niet zoveel vertellen. zelf ben ik een drummer, maar dit is slechts een eenvoudige hobby, waarvan ik niet verwacht dat ze me hopen poen zal opleveren. Vrienden van me met meer muzikaal talent zijn echter goed op weg om hun dromen waar te maken. Ik kan me voorstellen dat je met muziek een aardig passief inkomen kan verwerven, toch als je écht goed bent.

3)  Een boek schrijven

Als je niet absoluut geëngageerd bent om er aan te beginnen, moet je het niet doen. er kruipt ontzettend veel tijd in. Slechts een kleine fractie van wie er aan begint, maakt het ook af. Toch is de beloning zeer groot, tenminste als je echt iets te vertellen hebt. Jaren na de uitgave kan je nog profiteren van die zware inspanning.

enkele andere ideeën waar ik nu nog niet zoveel over weet: de beurs, bedrijfje oprichten, vastgoed (verhuren), royalties, patenten, portfolio inkomen, …

  

Niet vergeten: als je wilt dat iemand je geld geeft, zal je hem iets van waarde moeten aanbieden.

Enkele sites die mij heel erg veel inspiratie gaven:

http://www.thesimpledollar.com/category/passive-income/

http://moneyning.com/life-style/intro-to-passive-income-popular-ways-of-getting-it-and-mindset-you-need-to-start-creating-it/

http://geniustypes.com/how_to_start_a_bulk_candy_vending_business_for_passive_income/

Bedankt voor het lezen! Iemand nog goede ideeën om op deze manier geld te verdienen? Kritiek of opmerkingen? Comment!

  12 Responses to “Passief geld verdienen: de mentaliteit van een miljonair”

 1. boeiend!
  maar soms kan je niet altijd doen wat je graag doet en zin in hebt, en daarmee geld verdienen,of toch niet in het begin.
  ik heb ooit in de zomervakantie batterijen ingepakt op een beschutte werkplaats,puur omdat ik het geld nodig had. ipv het geld uit te geven, zou ik het beter geinvesteerd hebben in iets geniaals, zodat ik volgende zomers niet meer terug naar de beschutte werkplaats moet:p…
  maar ja, zeker niet alle investeringen zijn winstgevend, en vele mensen (incl.mij) durven het risico niet nemen en zijn niet zo toekomstgericht. Vaak moet je het geld ook gewoon spenderen aan noodzakelijke uitgaven,zoals bvb je kot betalen…
  passief geld verdienen is zo chill, maar helaas is actief geld verdienen dikwijls noodzakelijk, ze sluiten elkaar niet uit natuurlijk, toch mist het passief geld verdienen zekerheid en vooral resultaat op kort termijn.
  Ik begrijp wel mensen met een job die ze niet (meer) graag doen, ze zitten eigenlijk in een vicieuze cirkel. Met hun ‘saaie’ job verdienen ze geld om toffe dingen te kunnen doen of kopen. als ze dan ontslag nemen om op zoek te willen gaan naar een boeiendere job, komt hun vast inkomen, hun stabiliteit en hun digitaal-tv-abonnement in het gedrang. De meesten durven dit risico niet nemen!
  wtf stabiliteit?!!We zijn jong en hebben geen verplichtingen!=)
  daarom ben ik ook van mening dat we nu moeten doen wat we graag doen, zolang we het nog kunnen!!
  passief geld verdienen is zalig, maar lukt niet altijd. Ik hoop dat je blog je passief inkomen wordt!
  komaan sponsors, hier met die centen!!!xD
  ps: ik heb een plan bedacht om poen te scheppen, vertel je morgen wel^^

 2. Eerst en vooral: Very nice, echt een mooi en lang artikel, interessant onderwerp, mooie structuur, boeiende quotes, en een goed idee.

  Nu mijn kritiek ^^, gewoon op enkele bepaalde uitspraken die ik – uiteraard na ze in hun context gelezen te hebben – even wil becommentariëren:

  1.
  “Als je huidige job je niet bevalt, neem dan ontslag. Zoek werk dat je graag doet. Het heeft geen zin om de helft van je leven door te brengen in een omgeving die je niet bevalt, terwijl je dingen doet die je haat, gewoon maar omdat je dan geld hebt.”

  -> Context of geen context, tuurlijk is dit wat iedereen wil doen, maar deze maatschappij (zoals alle andere ontwikkelde maatschappijen) steunt op het concept van algemene solidariteit door een systeem van belastingen betalen en de sociale zekerheid die daarmee betaald wordt. Als mensen zonder meer, ongelimiteerd een werkloosheidsuitkering konden genieten, zou iedereen dat doen, en zou iedereen ook zijn job kunnen laten vallen voor ofwel een leventje luilekkeren ofwel om tijd te steken in het ontwikkelen van een geniaal idee. MAAR – jammer genoeg – is dit niet hoe het werkt, mensen hebben het geld BROODNODIG (zeker in deze tijden van stijgende prijzen en trager stijgende lonen) dat ze verdienen bij – mogelijk – een saaie baan, de werkloosheidsuitkeringen zijn niet zo hoog + het systeem moet betaald worden door net – o.a. – deze belastingbetalers.

  2.a
  Denk je dat je ooit rijk kan worden door heel je leven in een fabriek te werken waar je zakdoekjes moet opvouwen?

  -> Ik denk niet dat mensen die in een zakdoekjesfabriek werken, denken dat ze daar zijk mee gaan worden, hetzelfde geldt overigens al gauw voor mensen met andere – minder extreem laagbetaalde en laaggeschoolde – jobs. Met 100€ per uur en sparen wordt men in zo’n fabriek naar mijn mening trouwens wel rijk, gewoon niet d.m.v. een passief inkomen, en niet zo rijk als men zou kunnen worden met het verkopen van een geniaal idee.

  2.b
  Je geeft je geld net zo snel uit als dat je het verdient.

  -> Per definitie? Ik was onder de indruk dat mensen ook kunnen sparen en dat ze daar, mits de juiste keuze van bank en spaarplan, ook nog eens intresten op krijgen, met een inkomen van 100€ per uur valt daar iets mee te doen.

  2.c
  Dit is de armeluismentaliteit.

  -> Waarnaar verwijst “dit” precies? Geld even snel uitgeven dan ze het verdienen? Denken dat tijd geld is? Werken in een zakdoekjesfabriek? Indien de eerste twee bedoeld worden: Neen, dit is een mentaliteit eigen aan de maatschappij, aan de mens, en bovenal die van de goedverdienende middenklasse, sterker nog, de faillissementen die het breedst worden uitgesmeerd zijn die van rocksterren, Hollywood-acteurs, etc. Zij hebben een min of meer passief inkomen maar geven hun geld evenzeer, maar al te vaak veel te snel uit. (en zijn allesbehalve armelui)

  3.
  Stel je nu voor dat je iets over de beurs leert. Je investeert het geld dat je verdient bij de zakdoekfabriek in ondernemingen of bedrijven. Op dit moment laat jij je geld voor jou werken! Zonder zelf ook maar iets te doen, verdien je elk jaar een som geld. In het begin zal deze som uiteraard heel klein zijn, maar dit doet er niet toe. Zolang je het dieperliggende concept maar begrijpt…

  -> Het aantal particulieren dat op de beurs “speelt” is de laatste 15 jaar al aan het stijgen, zonder “tijd voor geld”-geld als startkapitaal heb je op de beurs ook niets te zoeken, als de mensen dan geld verdienen door op de beurs te speculeren, is dit – tenzij ze beursexperts zijn (ik denk niet dat “iets” genoeg zal zijn om op de beurs “rijk” te worden) – dankzij het met “tijd voor geld”-geld gekochte advies van een adviseur die zelf per uur betaald wordt. Ik zie hoe investeringen een passief inkomen KUNNEN verzorgen, maar het is geen manier waar je veel tijd in hoeft te steken of waarvoor je een goed idee nodig hebt, het is dus gewoon niet zo’n goed voorbeeld vind ik.

  4.a
  Nog beter is het uitoefenen van een job waarmee je echt iets leert. een job die je uitdaagt om steeds beter te worden.Het concept van exponentiële groei vertelt ons dat we eerst heel lang zullen moeten werken, zonder veel resultaat. Pas na een tijdje, wanneer je op een vrij hoog niveau bent gekomen in wat je doet, zal je de vruchten kunnen plukken van het harde werk.

  -> Vooral voor “Pas na een tijdje, wanneer je op een vrij hoog niveau bent gekomen in wat je doet, zal je de vruchten kunnen plukken van het harde werk.” geldt: Doet dit niet denken aan de meest normale, voordehandliggende manier van tijd voor geld werken, denken? Dit is zo ongeveer een mooie beschrijving van de “corporate ladder”, na lange tijd hard werken, krijg je promotie, en nog eens, en nog een stapje hoger, en … enz. Kan dit alles niet in “een job waarbij je echt iets leert” maar waarbij je nog steeds “geld voor tijd” zal krijgen.

  4.b
  Een ander ongelooflijk belangrijk concept is dat je je op voorhand moet afvragen of je het juiste pad aan het bewandelen bent. Als je na vele jaren van proberen en falen erachter komt dat je toch niet genoeg geeft om wat je wil bereiken op dat bepaalde pad, zit je met een groot probleem. Je hebt namelijk vele jaren verbrast om toch net niet succesvol te worden in die bepaalde discipline. Met doorzettingsvermogen alleen zal je het niet redden.

  -> Ik weet het, het is logisch advies and it makes sense, maar combineer dit nu eens met het concept van exponentiële groei… “het kan soms jaren duren…”, “…doorzettingsvermogen…”, hoe weet iemand nu in godsnaam of hij/zij nog in de stagnatieperiode zit van exponentiële groei, of, of hij/zij echt moet stoppen en iets nieuws moet proberen.”Je zal veel willen opgeven. Belangrijk is dat je weet dat deze mislukkingen noodzakelijk zijn voor je succes.” staat hier binnen enkele lijnen tekst van quote 4…think about it…

 3. hello dudes, eerst en vooral heel erg hard bedankt om zo uitgebreid commentaar te geven! Ik weet heel goe da ik ni altijd en overal juist ben dus het is super da er meerdere meningen gegeven worden.

  Waar jullie het allebei onmiddelijk over hebben, is het feit dat een groot deel van de bevolking zich niet zomaar kan veroorloven om zomaar ineens ontslag te nemen en dat het niet zo gemakkelijk is om geld te verdienen met wat je graag doet. Gedeeltelijk ga ik daar zeker mee akkoord. Het is zeker zo dat een deel van de bevolking geen andere mogelijkheid heeft dan een 9 to 5 job aan te nemen die hen eigenlijk niet zo interesseert, gewoon omdat ze het geld nodig hebben.

  Een groot deel van deze mensen zitten echter vastgeroest in dit patroon van geld verdienen en schulden afbetalen. Er is altijd een mogelijkheid om daar uit te geraken. Als je langzaamaan begint te sparen en ondertussen ook begint na te denken hoe je het voor jezelf beter kan maken, kan je zeker uit deze vicieuze cirkel geraken. Ik stel het nu uiteraard heel simplistisch voor, maar dat is waar het op neerkomt. Denk na over je leven en neem dan initiatief. Durf van koers te veranderen.

  Xiangyu, ik vind dat je volledig gelijk hebt! Wij, jonge studenten, hebben zeker geen excuus om niet te denken aan wat we eigenlijk met ons leven willen aanvangen. Ik ken studenten die ook geld nodig hebben, maar die in plaats van een gewone vakantiejob te doen hun geld verdienen met een vakantiejob die nauw aansluit bij wat ze studeren. Zo hebben ze, naast geld, ook een enorme voorsprong in hun studies!

  Daarbij komt nog dat wij als student niet zoveel geld nodig hebben. Zoals Xiangyu zegt hebben de meesten onder ons helemaal niet zoveel verplichtingen. We hebben de vrijheid om wilde plannen te bedenken en te experimenteren. Als wij projecten starten die niets worden, is dat absoluut niet erg, terwijl we er wel ongelooflijk veel door bijleren!

  Xiangyu, ik ben heel erg benieuwd naar uw plan =)

  Erik, ik wil ff duidelijk maken dat ik het hier absoluut niet over werkloosheidsuitkeringen heb. Je kan perfect een (tijdelijke) job hebben om in je levensbehoeften te voorzien, terwijl je werkt aan een betere manier om geld te verdienen. Zoals de quote van Jonathan Fields zegt: het is dikwijls zo dat je ongelooflijk hard werkt aan iets doordat je heel gepassioneerd bent door dat onderwerp, terwijl het misschien niet eens de bedoeling is om er geld mee te verdienen. Je hobby, die je dan na je werk beoefent, kan later dus je nieuwe werk worden.

  Het is echter wél zo – hierin heb je absoluut gelijk Erik, dat niet iedereen op deze manier kan leven. Mensen die zakdoekjes vouwen (waarmee ik trouwens uiteraard alle jobs bedoel die niets wezenlijks bijbrengen) zullen altijd nodig blijven. Zo werkt de maatschappij nu eenmaal. Toch zullen deze jobs meer en meer opgevangen worden door robots naarmate de wetenschap evolueert.

  2a en 2b zijn helemaal waar, maar ik had het over €100 en niet sparen. Onder de subtitel ‘tijd is geld’, had ik het over de algemene omgang met geld van mensen die niet sparen en alles wat ze verdienen onmiddelijk uitgeven.

  2c. Ik heb het over de vlak hierboven beschreven mentaliteit van sommige mensen. Ik weet wel zeker dat deze niet eigen is aan de goedverdienende middenklasse. Ik denk dat veel mensen uit deze klasse een groot deel van hun geld opsparen. De failissementen van Hollywoodsterren worden uiteraard breed uitgesmeerd, gewoon omdat ze beroemd zijn. Over failissementen van ‘gewone’ mensen hoor je niets omdat dit anderen zogezegd niet interesseert. Dit wil toch helemaal niet zeggen dat zij niet failliet gaan? Volgens mij weten de meeste Hollywoodsterren verdomd goed hoe ze met geld moeten omgaan, op enkelingen na. Deze worden dan ook hard afgemaakt in de media.

  4a. Ik bedoelde hier met werken niet het ‘een job uitoefenen’, maar eerder het ‘werken aan jezelf’. Promotie krijgen beschouw ik absoluut niet als de vruchten plukken van je harde werk. Ik heb het over het feit dat je heel lang moet werken aan een skill voordat je iets met die skill kan doen. Als je ontslagen wordt, heb je toch niets meer aandie promotie, terwijl die skill je wel heel je leven kan verder helpen.

  4b. Ik raad iedereen aan om het boek ‘The Dip: A Little Book That Teaches You When to Quit (and When to Stick)’ van Seth Godin eens te lezen. Het is belangrijk om jezelf te kennen en zelfs al voor je begint na te denken of je iets zal volhouden.

  Als je na een lange tijd nog steeds geen resultaat ziet en dan stopt, heb je gewoon heel veel tijd verspild. Het is niet tijdens je stagnatieperiode dat je moet nadenken over stoppen, maar ervoor! De mislukkingen waar ik het over heb horen bij deze stagnatieperiode. Met een mislukking bedoel ik hier niet heel je plan opgeven, maar bv. een mislukt experiment waardoor je je hele concept moet herzien. Als je dan toch blijft doorgaan, gelden deze mislukkingen als groeimomenten.

 4. […] je mijn artikel over passief geld verdienen hebt gelezen, weet je dat ik tegen het concept tijd-voor-geld-inruilen ben. Iedereen moet echter […]

 5. Ontzettend goed artikel. Echt een eye-opener. Bedankt!

  Groet
  Piet

 6. […] Passief geld verdienen: de mentaliteit van een miljonair […]

 7. Parkings zijn denk ik wel redelijk goede renderende investeringen en dus passieve inkomst. Hoewel je natuurlijk wel kapitaal nodig hebt om er eentje te kunnen kopen. Om een voorbeeld te geven, dan wel een nogal onrealistisch voorbeeld omdat de prijs wel euhm, niet zo alledaags zal zijn : http://amsterdam.nl/?ActItmIdt=180878
  Elk vakje asfalt levert daar dus 8457,5€ op per jaar!

 8. Hey D, lijkt me ook vrij goed renderend. Alleen heb je waarschijnlijk wel een ferm beginkapitaal nodig. Zeker als je zo’n dure parkingplaatsen in ‘t midden van de stad wil 😉 Of je kan gokken welk dorp binnenkort uitgroeit tot een echte stad natuurlijk…

 9. Hi Thomas,

  Interessant artikel. Ikzelf zit momenteel in wat ik noem een “existentiële crisis”. Ik ben zelfstandige, doe mijn ding (noem het liever geen job) graag, verdien er mijn brood mee. Op zich niets aan de hand… moest ik een tijd terug niet de boeken van Robert Kyosaki gelezen hebben.

  Hoe je het ook draait of keert, werken als bediende/arbeider of als zelfstandige komt vaak neer op tijd ruilen voor geld. Het maakt zelfs niet uit tegen hoeveel geld je je tijd ruilt. Het gaat niet om cash earnings maar om cash flow – ook als je ziek bent, ook als je op vakantie bent of gewoon even geen zin hebt om te werken.

  Het blijft een boeiende zoektocht, met voornamelijk jezelf als grootste obstakel. En zoals het hier al eerder is geschreven, mensen kijken liever naar het leven van anderen (en dan nog bij voorkeur naar mensen die minder dan zichzelf hebben) dan zich vragen te stellen bij hun eigen leven. Mensen denken bij “geld verdienen” direct aan “een job”. En de tijd die ze steken in hun job of het zoeken ernaar zouden ze misschien ook kunnen gebruiken om over zichzelf en hun toekomst te denken.

  Maar er is een tip die iedereen die meer wilt bereiken heel makkelijk kan toepassen. Het bestaat uit twee delen.

  DEEL 1 : koop met verstand, niet met emotie. Of zoals mijn moeder het zei : leer het aangename van het nodige te onderscheiden. Of nog anders gezegd : koop luxe het laatst. Kijk eens rond in je huis. Zowat alles wat je gekocht hebt is meteen in waarde gedaald. Uw mooie meubels, uw tv, uw mooi servies,… Het is (financieel) waardeloos geworden.

  Je hoeft dit niet te interpreteren dat je moet leven als een zwerver. Vergeet de mooie kanten van het leven niet. Maar als ik jonge gasten met een iPhone zie rondlopen, vind ik dit toch maar wat dom. Je hebt dat geld uitgegeven en je ziet het nooit meer terug.

  DEEL 2 : als je deel 1 goed en consequent doorvoert, heb je wat geld extra. Durf dit geld te investeren. Investeren betekent je geld in iets stoppen zodat het meer geld opbrengt. Dit is voor sommige mensen een hele stap : hun zuurverdiende centjes in de “weegschaal” te leggen. Vind investeringen waar je je zelf veilig bij voelt, lees over die onderwerpen. Doe dit enkel maar als je je er goed bij voelt. Misschien wou je wel eens weten hoe het gaat op de beurs. Of misschien droom je ervan om een klein huisje te kopen en op te knappen om dan te verhuren. Met het budget dat je hebt vergaard kan je misschien als zelfstandige in bijberoep beginnen.

  Doe dit met kleine budgetten eerst. En durf verliezen. Je ben als kind ook al fietsend tegen de grond gegaan. En toch fiets je nu nog. Doe dit ook zo met geld.

  Veel succes. Het is de moeite waard.

  Yves

 10. Hallo Thomas,

  Hier ook een Nederlandse lezer. Ik had je blog nog nooit gezien, dus ik ben nu al zeker 1,5 uur aan een stuk door al je oude blogs aan het lezen. Respect voor je visie & keep it up!

 11. @Thomas ik snap wat je zegt, dat we mensen nodig hebben voor werk als “doekjes vouwen”.
  Als dat “nodig hebben van die mensen” op langer termijn zal afnemen door de ontwikkeling in de wetenschap (Robotten die dit werk kunnen overnemen), denk je dan dat dit de ontwikkeling van de mensheid als geheel zal doen stijgen?
  Want immers, mensen moeten geld verdienen met “iets”. Wanneer je dat niet meer kan doen door “dom werk”, daarmee bedoel ik werk als doekjes vouwen etc. Dus werk dat waarbij je niks opbouwt.
  Dan zullen die mensen zich ook verder moeten ontwikkelen om nog te kunnen mee draaien in de maatschapij, namelijk werk vinden en geld verdienen.
  Dit lijkt mij als gevolg, dat mensen bewuster gaan worden van het feit, dat ze iets van waarde moeten leveren en daardoor al in een ontwikkeling proces zitten, die ze eerst misschien niet kenden.

 12. Ik vind dit een goed artikel over passief geld verdienen. Om passief geld te kunnen verdienen is het belangrijk dat je anders over geld gaat denken. Veel mensen hebben beperkende gedachten over geld en denken bijvoorbeeld dat miljonair worden niet voor hen is weggelegd, omdat ze uit een gewoon gezin komen. Ik denk dat iedereen rijk kan worden, als je de juiste mindset hebt. Daarnaast is het belangrijk je te verdiepen in de materie en actie te ondernemen. Ik ben momenteel bezig met het maken van minisites, deze leveren mij ook geld op! Daarnaast wil ik me verdiepen in andere manieren van passief geld verdienen.Ik ben ervan overtuigd dat iedereen passief geld kan verdienen, en het maken van minisites is een goede start. Het belangrijkste is je geld voor jou te laten werken en zo meer vrije tijd over te houden voor de leuke dingen.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Loading...

Welkom op Toomas.be, de grootste Nederlandstalige Personal Development Website!