Dec 092008
 

Het vervolg op deze post is Het antwoord van ervaren bloggers.

Ik zie mezelf als een beginnende blogger. Ik ben nog maar een kleine 10 maanden bezig en ik krijg nog helemaal niet zoveel bezoekers over de vloer. Waarom is dat? Omdat ik nog moet leren. Ik heb nog maar een 40tal artikels geschreven op deze blog, en dat is veel te weinig om helemaal te kunnen begrijpen hoe je een artikel schrijft dat mensen aantrekt.

Typische beginnersfouten maak ik niet, maar de details van de kunst van het schrijven moet ik nog uitzoeken.

Stoppen met bloggen

Waarom stop ik er eigenlijk niet mee? Dat is heel simpel: ik wil succesvol worden in bloggen. Ik kan je nu al zeggen dat ik over een jaar – of eventueel iets langer – bij de grote nederlandstalige blogs zal behoren. Ik kan je nu al zeggen dat opgeven niet in mijn woordenboek staat. Waarom zou ik ook? Het is me helemaal niet om het geld te doen. Ik blog omdat ik er van geniet mensen te helpen met mijn artikels. Ik vind het enorm fijn om te discussieren over de materie die ik beschrijf. Ik krijg graag feedback en het schrijven op zich is een super bezigheid.

Ik ken heel veel mensen die beginnen te bloggen en na 2 maand stoppen omdat hun oorspronkelijke enthousiasme over dat “nieuwe” weg is. Ze beginnen aan een andere hobby die ze na 3 maanden ook opgeven omdat het te moeilijk is.

Waarom mensen stoppen

Er zijn veel mensenlevens die zo verlopen. Waarom verliezen mensen zo snel hun enthousiasme? Wel, iedereen heeft een bepaalde tijd nodig om zich aan te passen aan een nieuwe hobby. Je begint meestal in de beginnersfase, waarin je er absoluut niks van bakt. Niemand heeft deze fase graag: je wordt uitgelachen door de mensen die het wel kunnen en je schaamt je.

Na verloop van tijd word je echter beter en kan je zeggen dat je op een gemiddeld niveau zit. Je begint eindelijk resultaten te zien en hierdoor komt je oorspronkelijke enthousiasme voor de hobby snel terug.

Het probleem zit er dus in dat veel mensen te traag goed worden. Als de resultaten uitblijven, zal je oorspronkelijke passie helemaal uitdoven en je hebt geen zin meer in wat je doet. het heeft toch geen nut want het lijkt alsof je helemaal geen vooruitgang boekt.

Brandende passie

Als je wilt beginnen bloggen – of eender welke bezigheid – moet je er helemaal voor gaan. Je moet een brandende passie hebben om jezelf te willen bewijzen. Als mensen mij uitlachen of zeggen dat datgene wat ik wil doen onmogelijk is, word ik gewoon nog meer gedreven om het te halen.

Ik kan jullie dus nu wel al vertellen dat ik succesvol zal worden in bloggen, ook al is mijn schrijfstijl nog niet helemaal in orde, ook al weet ik nog niet helemaal hoe de blogosfeer in mekaar zit.

Een verhaal

Er is trouwens een verschil tussen mij en de gemiddelde persoon die wil beginnen bloggen. Het was er mij niet om te doen om te beginnen bloggen. Ik wilde gewoon mijn mening delen met de mensen. Ik wou mijn visie over personal development en mijn persoonlijke reis delen met jullie. Ik wil jullie vertellen waar de persoon die ik over 10 jaar zal zijn ooit begonnen is.

De meeste mensen die beginnen, zeggen dat ze “het eens gaan proberen” of “eens kijken wat bloggen is”. Dat is helemaal OK voor mij, alleen kan ik hen wel zeggen dat ze – en dan spreek ik dus over gemiddelden – het niet lang gaan volhouden. Ze hebben waarschijnlijk niet eens een onderwerp in gedachten. Zonder inhoud zal je blog niet ver geraken!

Tijdloos

Ik heb nog een ander idee over bloggen dat niet helemaal mainstream is. Ik wil namelijk tijdloze content maken. Ik wil dat mensen over 5 jaar nog altijd artikels lezen die ik nu schrijf. Ik wil het hebben over universele, tijdloze thema’s. Waarom zou ik mijn tijd steken in een artikel dat over een week al niet meer gelezen kan worden? Dat is pure tijdverspilling. Dit idee hangt nauw samen met het genereren van passief inkomen. Als je tijdloze artikels publiceert, blijf je er geld aan verdienen, zelfs 20 jaar nadat je ze schreef. Gelukkig genoeg zijn er enorm veel bloggers die dit principe niet begrijpen of er geen boodschap aan hebben. Zo kan je tenminste de actualiteit volgen op sommige blogs, en zo blijft er meer ruimte over voor mij 😉

Beledig mensen

Een laatste idee over bloggen dat wél veel bloggers met me gemeen hebben is dat blog posts niet saai mogen zijn. Ze moeten gevaarlijke statements bevatten, mensen uitdagen en ervoor zorgen dat er nagedacht wordt. Elke blogger vat dit idee anders op, maar ik zie het zo: ik wil dat mensen door mijn blog te lezen beginnen nadenken over hun eigen leven. Ze moeten stil staan bij hoe zij hun leven aanpakken. Waar zien zij zichzelf over 10 jaar? Ze moeten zich afvragen waarom ze mijn artikels haten of waarom ze er van houden.

“One of the worst things you can do in blogging is to write in such a manner that will offend no one.” – Steve Pavlina

Goede of slechte reclame, het is allemaal reclame! Als mensen over je blog schrijven dat het op niets trekt, maken ze eigenlijk reclame voor je blog. Ze nodigen mensen uit om een kijkje te nemen en hun eigen oordeel te vellen. Als je niet tegen slechte kritiek kan, denk dan aan al die extra bezoekers die deze kritiek oplevert. Mensen vormen nu eenmaal veel te snel een mening. Meestal veranderen ze die toch later.

De reden waarom ik vanaf mijn eerste artikel al onmiddelijk zoveel reacties kreeg, is gewoon omdat er iets instond waar mensen volledig mee akkoord gingen of juist helemaal niet. Ze gaven positieve en negatieve kritiek. De meeste beginnende bloggers doen er maanden over voordat er een paar reacties gepost worden op hun artikels. Dat betekent dat ze nog veel werk voor de boeg hebben. Hun artikels zijn met andere woorden niet de moeite waard om op te reageren.

Het lijkt nu misschien alsof ik sommige mensen ongelooflijk hard afkraak, maar dit is totaal niet mijn bedoeling. Zoals ik al zei wil ik jullie doen nadenken. Ik geef mijn oprechte mening. Ik vertel jullie hoe ik denk dat het mogelijk is om succesvol te worden – en ik hoop hartstochtelijk dat jullie er iets aan hebben. Ik schets hoe ik het leven zie…

Er voor gaan

Ik heb eens getimed hoe lang het duurde om dit artikel te schrijven. Precies 40 minuten om tot dit punt te geraken. Normaal gezien doe ik er veel langer over omdat ik mijn artikels nalees en verbeter en er lang over nadenk. Nu ben ik gehaast omdat ik binnenkort examens heb. Toch lukt het me om een artikel van 1000 woorden te typen in zo’n korte tijdspanne. Waarmee ik nog maar eens wil aantonen dat veel te veel mensen veel te veel tijd verspillen met onnuttige bezigheden. Ik werk nu aan het elimineren van onnuttig bestede tijd. Ofwel werk ik ofwel geniet ik. Na de examens ben ik van plan me 3 maanden volledig op het bloggen te storten. Ik wil minstens een vertienvoudiging van het aantal bezoekers.

Play hard, work hard.

 

Leren van je medemens

Ik zou nu aan alle bloggers willen vragen om hun persoonlijk verhaal eens neer te schrijven. Ik ben erg benieuwd naar hoe jullie succesvol werden. Welke tips hebben jullie voor mij en voor andere beginnende bloggers? Hoe zien jullie de toekomst van jullie blog in? Naar het verhaal van enkele bloggers in het bijzonder ben ik érg benieuwd: Lime, Stew, Tom Bonte, Clopin, Muggenbeet, Asfaltkonijn, Artur Eranosian, Dries, Pietel, Jemmonfoe en bnox. Het zou fantastisch zijn als ik over jullie te weten kwam wat jullie er toe dreef om met bloggen te beginnen, hoe jullie je voelden bij je eerste artikel en hoe jullie het verdere verloop van je blog zien…

Niet bloggers zoals steeds ook heel erg welkom om te reageren! 😉

  10 Responses to “Gezocht: ervaren blogger (M/V)”

 1. Veel succes Thomas, ik zie potentieel 😉

 2. Deze blogpost heeft me alvast even aan het denken gezet, dus ook wat mij betreft, zit er heel wat potentieel in deze blog. Ik zou er zelf graag weer wat meer tijd in willen gaan steken, want er is inderdaad niets zo leuk als een vertienvoudiging van het aantal bezoekers.

  Wij hebben onze blog een dikke drie jaar geleden uit de grond gestampt omdat het ons de beste manier leek om onze filmpjes aan de man/vrouw te brengen. Het bloggen is voor ons eigenlijk altijd een nevenactiviteit gebleven, onze grote passie is en blijft het in elkaar knutselen van korte filmpjes en reportages.

  Hierin ligt mijns inziens ook de kracht van onze blog: er is op ons terrein niet zoveel concurrentie. Op een blogmeeting bijvoorbeeld zijn we vaak nog altijd de enige die met een videocamera van JVC (ik benut elke gelegenheid om wat reclame te maken :-)) in de hand rondlopen om acheraf niet via een gewone blogpost, maar via een videoreportage verslag uit te brengen van het afgelopen blog-evenement. Het doet ons enorm veel deugd wanneer het filmpje/de reportage bij onze bezoekers aanslaat en er naar gelinkt wordt door andere bloggers.

  Dit is naar mijn bescheiden mening dan ook de belangrijkste tip die ik je kan meegeven. Zorg ervoor dat je blog (je schrijfsels, foto’s, video’s of wat je er ook moge op zetten) opvallen en zich onderscheiden van die vele tientallen andere blogs die er zijn in België. Durf te schofferen, haal af en toe eens een leuke stunt uit en zorg ervoor dat je bij tijd en wijle eens voor onze lens komt, dat kan ongetwijfeld ook heel veel doen :-)

 3. Interessante blogpost, maar ik keek ervan op dat je mijn naam noemde in je laatste alinea. Het lijkt me dat je blogpost eerder over nondagboekachtige (géén idee hoe ik het kind moet nemen) blogs ging.

  Waarom ik blog? Eenvoudig: omdat ik graag schrijf. En doordat ik via een blog feedback krijg doe ik mijn best (als je enkel voor jezelf schrijft doe je minder je best, ben ik van overtuigd). Ik probeer mijn anekdotes zo interessant mogelijk te maken. Ik probeer degelijk te schrijven. En ik leer steeds beter schrijven. Als je mijn blog nu met zijn begindagen vergelijkt (die trouwens al lang niet meer online staan)…

  Waarom ik schrijf? Doordat ik de dingen die ik meemaak overdenk voordat ik ze neerpen beleef ik ze bewuster en sta ik er langer bij stil. Lijkt misschien vergezocht, maar is wèl waar.

  Waarom ik ‘succesvol’ ben? Omdat ik soms/vaak over heel persoonlijke dingen schrijf. En mensen zijn en blijven voyeurs :)

  Een paar opmerkingen bij dingen die je zei:

  “Ik wil namelijk tijdloze content maken. Ik wil dat mensen over 5 jaar nog altijd artikels lezen die ik nu schrijf. Ik wil het hebben over universele, tijdloze thema’s. Waarom zou ik mijn tijd steken in een artikel dat over een week al niet meer gelezen kan worden? Dat is pure tijdverspilling.”
  –> Dat is bij mij niet zo: ik probeer de dingen die ik nu, vandaag, meemaak neer te schrijven. Maar op een zodanig manier dat ze vanuit een andere invalshoek bekeken worden. Ik probeer gewone, alledaagse, ‘saaie’ dingen interessant genoeg te maken opdat anderen ze ook zouden willen lezen. Maar het blijft dus gaan over alledaagse, vergankelijke dingen.

  “Waarmee ik nog maar eens wil aantonen dat veel te veel mensen veel te veel tijd verspillen met onnuttige bezigheden.”
  –> Niet mee akkoord: ik ben (soms) (onbewust) redelijk lang bezig met een blogpost: eerst speelt een idee in mijn hoofd, sommige zinnen vormen zich al. Dan broeit en bloeit er echt een tekst in mijn hoofd, en schrijf ik die neer. Ik laat hem vaak nog een dagje als ‘klad’ staan om hem ‘s anderendaags nog eens na te lezen. Ik vind het fijn dat ik zo af en toe toch tekstjes kan schrijven waar ik content mee ben. Ik houd niet van slordig, half werk. (Dit is niet van toepassing op al mijn blogposts natuurlijk: het blijft een hobby, heb ik geen zin om alles drie keer na te lezen, doe ik dat ook niet).

  En het allerbelangrijkste: het moet en zal een hobby blijven. De dag dat ik me ‘verplicht’ voel of het niet fijn meer vind, ben ik weg uit blogland.

  Hopelijk heb je iets aan mijn uitleg gehad 😉

 4. ik zal je weldra antwoorden. Heb je stuk nu pas gevonden, maar moet dringend weg. groetjes

 5. Toomas, ik heb meteen van de gelegenheid misbruik gemaakt door mijn antwoord op m’n blog te zetten. Zo kom ik nog aan een nieuw bericht toe!:)

  Wat betreft het waarom van mijn bloggen: ik had er gewoon al lang zin in. Al bij al, waarom schrijven als niemand het leest? Aandachtszoekerij kan je het noemen.
  Als het van mij afhangt, mag m’n blog gerust groeien, al wil ik nooit vervallen in het posten omwille van bezoekers. Een slaaf worden van je publiek, het lijkt me niet fijn.
  Bloggen is voor een deel gek. Je hebt graag dat er veel mensen je blog lezen, maar hoe meer mensen je blog lezen, hoe moeilijker je eerlijk kan zijn. Wie wil nu volmaakt eerlijk (en daarmee misschien ook interessanter) zijn op zijn blog als hij daarmee ongewild bekenden kwetst?
  Voor mij blijft het voorlopig nog steeds een spielerei, iets om me mee bezig te houden. Zwaar persoonlijk bloggen, ik zou het niet aankunnen.

  Grote plannen heb je!Als het je zou lukken, chapeau! Je zou een grote inspiratiebron voor me worden: jij groot worden, ik ook groot worden, verdorie!

 6. Veel succes. Ik zal je één tip geven als ge veel lezers wil. Schrijf kortere berichten. Andersis het van, dit lees ik later wel en die later komt nooit.

  GrtZZZZ
  Frank

 7. ik reageer heel binnenkort – langere antwoorden vragen meer nadenk tijd 😉

 8. Wow, ik ben vereerd dat je mijn naam noemt, want ik vind mijzelf maar een kleine blogger.
  Ik schrijf voor mijzelf. Dat is de reden waarom er de laatste tijd niet zoveel meer online komt bij mij, als ik geen zin heb wil ik mijzelf niet forceren. Ik blog ipv een dagboek bij te houden omdat de reacties leuk en bij wijlen nuttig zijn.

  Ik vind het straf dat je deze blog opgericht hebt om bezoekers te verzamelen, dat vind ik een rare en mss zelfs foute drijfveer. Maar als je meer bezoekers wilt, hier wat tips:
  -bezoek zelf andere sites en laat reacties achter. Op die manier komen mensen op je blog terecht, en zullen ze die blijven volgen als ze die boeiend vinden.
  -Post niet gewoon youtubefilmpjes. Schrijf erbij waar ze je aan doen denken, waarom ze goed zijn of slecht. Probeer ook niet teveel filmpjes te posten.
  -Blog voor jezelf. “Goed worden” en “veel lezers trekken” is geen drijfveer. Als je schrijft over de dingen die je boeiend vindt, zullen er wel gelijkdenkenden hier terechtkomen en geïnteresseerd zijn.

 9. […] Dit artikel is een antwoord op de reacties van bloggers op mijn artikel Gezocht: ervaren blogger (M/V). […]

 10. En hoe gaat het momenteel met bloggen? Groetjes

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Loading...

Welkom op Toomas.be, de grootste Nederlandstalige Personal Development Website!