Mar 032009
 

 

“It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.” – Andre Gide

 

Je bent voor eeuwig bang van de – soms vernietigende – commentaar van je medemens. Je gemoedstoestand hangt van anderen af. Je kan geen geluk putten uit het simpele feit dat je bestaat.

Je bent zo hard bezig met het verkrijgen van goedkeuring van anderen dat je niet beseft dat jijzelf de enige bent waarvan je goedkeuring nodig hebt.

Je hebt de ballen niet.

Over relaties

Een relatie met anderen bestaat uit 2 zaken: hoe jij over die andere denkt en wat er in die andere zijn hoofd rondspookt over jou. Een relatie is niets zichtbaars, niets grijpbaars. Het is slechts een gedacht, een hersenspinsel.

Dat is de reden waarom het jaren kan duren voor je iemands respect wint, terwijl je je met andere personen al zielsverwant voelt na 1 dag.

Eens je begrijpt hoe menselijke relaties werken, is het zo vreselijk gemakkelijk om ze te manipuleren. Zelf kan ik het niet, maar ik heb vrienden die daar zéér bedreven in zijn. Het is tegelijkertijd een verschrikkelijk gevaarlijk spel en een fantastische manier om iedereen van je te doen houden.

Maar de vraag is dan: is dat wel nodig? Moet iedereen van je houden?

Als je voor iedereen een ander masker opzet, heb je op den duur zo veel maskers dat je ze niet meer uit elkaar kan houden. En daar ga je compleet aan kapot.

Vrienden

Mensen moeten durven zeggen wat ze van je vinden. Als ze vinden dat ik lelijke kleren aanheb, dat mijn blog op niets trekt, dat ik dom, lelijk, arrogant en ook gewoon een ongelooflijke klootzak ben, dan moeten ze dat zeggen. Dan moeten ze dat niet zomaar zeggen, maar dan moeten ze dat in mijn gezicht zeggen.

Als je de volle – dodelijk negatieve – waarheid tegen iemand zegt, dan kan die persoon zich verdedigen of verbeteren. Je bent pas echte vrienden als je de andere persoon kan zeggen wat er niet goed is. Anders ben je in het beste geval een ‘kennis’, in het slechtste geval een loser. Is het niet veel leuker om het als vrienden oneens te zijn over zaken? Het zou maar saai zijn als je over alles dezelfde mening hebt.

Het optimale geval is dat je je de commentaar van anderen gebruikt om er beter van te worden. Slaagt de kritiek volgens jou op niks? Doe er dan niks mee. Hebben ze gelijk? Verbeter jezelf.

Maar begin vooral niet te wenen zodra iemand iets slechts over jou zegt.

De oertijd

Mensen zijn kuddebeesten. Ze leven in groep en wellicht zijn ze daardoor zo vatbaar voor groepsdruk. De enige reden waarom ze zich schikken naar sociale normen is omdat ze anders verstoten worden uit de groep.

Beeld je eens in welke macht je zou hebben moest het je niet uitmaken of je nu werd verstoten uit de groep of niet.

Het bizarre is dat je door die macht van onverschilligheid wellicht eerder leider van de groep zal worden dan dat je verstoten wordt…

Dit is zo ongeveer hetzelfde principe als bij het versieren van vrouwen – dat wellicht ook afstamt uit de oertijd: als het jou niet uitmaakt of je nu al dan niet een vriendin hebt, dan zal je alle aandacht van de wereld krijgen van meisjes, terwijl je je heel eenzaam zal voelen wanneer je krampachtig naar aandacht zoekt. Dat voelt het kleinste kind met zijn kleine teen aan, maar het gaat wel tegen alle logica in. ‘t Is waarschijnlijk daarom dat burgies zo slecht zijn in het versieren van meisjes.

Of niet.

Blog

Ander voorbeeld. Ik begin eindelijk af en toe eens een negatieve reactie te krijgen op mijn blog. Dit wil zeggen dat ofwel

a) meer mensen mijn blog beginnen lezen.

of

b) ik iets interessants te vertellen heb, iets wat mensen in 2 kampen kan verdelen…

Als je geen negatieve reacties krijgt, moet het toch zijn dat je informatie verschaft die zo ‘gemiddeld’ is dat niemand er iets aan heeft? Hetzelfde geldt met helemaal geen reacties krijgen trouwens. En ook ‘mooi geschreven’ kwalificeert niet echt als een diepgaande blijk van geïnteresseerdheid in wat je schrijft.

Er zijn miljoenen bloggers die helemaal niets interessants vertellen, enkel en alleen omdat ze bang zijn om lezers te verliezen, lezers die niet volledig akkoord gaan met wat zij zeggen. Compleet belachelijk. Zeker Vlaamse blogs zijn erg goed in het maskeren van wat ze echt denken en het geven van bijna-informatie.

Mijn punt

Niemand heeft iets aan jou als je gewoon de kudde volgt. Durf eens te doen wat niemand anders doet. Durf ook eens te falen. Het is niet zo erg als het lijkt, en je zal er alleen maar beter van worden.

Simpel voorbeeld: ik ga dit semester niet naar de les. Als ik op alle 6 vakken gebuisd ben, weet ik dat het niet werkt en heb ik een maand minder vakantie. Shit happens. Ik heb het ten minste geprobeerd. Ik deed het niet om stoer te doen. Ik deed het niet voor anderen, ik deed het voor mezelf. Dus als je jaloers bent of het een belachelijk idee vindt of je lacht me uit als het niet lukt: spijtig, maar ik zal er mijn nachtrust niet voor laten 😉

Ik ken zoveel mensen die nooit eens iets proberen, die nooit uit hun ‘comfort zone’ komen. Dan zijn er ook nog de mensen die zich schaamteloos vastbijten in iemand anders en alle idealen en ideeën van die persoon overnemen. Een paar jaar geleden was ik ook zo’n parasiet, maar dat is gelukkig veranderd. Nu zuig ik gewoon alle ideeën van overal op, ik neem de nuttige er uit en ik maak m’n eigen mix, ook al gaat die mix soms tegen de mainstream gedachtegang in.

Durf eens gehaat te worden. Je zal er niet slechter van worden.

  10 Responses to “Als je de ballen hebt om gehaat te worden, ligt de wereld aan je voeten”

 1. wel oppassen waar je anders doet.
  *denkt aan chinezen die overreden worden door tanks omdat ze voor democratie streden*

  Langs de andere kant vind ik dat je gelijk hebt , je moet niet bang zijn jezelf te zijn. Zolang je doel niet is ‘negatieve commentaren’ halen. Want dan ben je ook slecht bezig.

 2. hmmm,.. ik vind je kritiek op ‘mooi geschreven’ terecht..:)
  Ik herinner mij dat ik je op de winterbbq over je blog aansprak. Het enige waar ik tot dan toe op had gelet, was je -wat toch wel mag gezegd mag worden- eigen, lezersvattende schrijfstijl. (lees: punt 1 uit Een welgemeende knuffel;)) Tot zover had ik je teksten dus oppervlakkig gelezen, geef ik grif toe;
  met dat besef heb ik toch wel een vraagteken gezet bij mijn eigen woorden, en ik moet de banaliteit ervan toegeven. Mijn excuses voor mijn balloosheid O_o, mss toch eens zoeken naar een uitspraak die ook vrouwen zich kunnen toe-eigenen zonder lachwekkend te klinken;)
  cheerio, xx

 3. @Stijn: een vriend van me wees me erop dat je comment over dat je moet oppassen waar je anders doet op niks slaat. Ik moet het spijtig genoeg met hem eens zijn: het “ergens anders” anders doen vernietigt effectief het hele punt van anders doen. En je moet je geschiedenislessen ook eens nakijken wat betreft china 😉

  M’n doel is zeker niet negatieve commentaren te halen. Mijn doel is mijn mening overbrengen tot andere mensen. Wat zij daar mee doen moeten ze zelf weten.

  Ik denk dat veel mensen die dit artikel lezen te veel stilstaan bij het “gehaat worden” en te weinig bij het “durven gehaat worden”. Ik bedoel zeker niet dat er meer haat in de wereld moet komen! Ik wil enkel duidelijk maken dat je voor je eigen mening moet opkomen en niet zomaar de mening van de “populairen” volgen. Durf voor je mening uitkomen, ook al kan het zijn dat sommige mensen het grondig met je oneens zijn of “je haten”.

  @Stephanie: uiteraard zijn zo’n complimenten ook heel erg welkom 😉 je moet niet heel diep gaan spitten in mijn teksten of ellenlange epistels schrijven als je commentaar geeft! Als jij vindt dat ik een lezersvattende schrijfstijl heb moet je dat vooral zeggen! Heel erg bedankt trouwens =)

 4. ” een paar jaar geleden was ik ook zo’n parasiet, maar dat is gelukkig verandert. Nu zuig ik gewoon alle ideeën van overal op (…) ”

  Hoe komt het dat je zo verandert bent? Heb je door intense frustratie over je levenskwaliteit jezelf gedwongen het roer volledig om te gooien of ben je zelfbewuster geworden door een bepaalde gebeurtenis in je leven?

  Je schrijft over interessante zaken by the way, teksten over de kleine kantjes van mensen die iedereen weet maar niet toepast in praktijk. Onderwerpen waar vrijwel iedereen zich in herkent, terwijl de meeste lezers niet meer dan ‘je hebt gelijk’ toe kunnen voegen – of een ononderbouwd argument.

  Mijn conclusie: mensen denken dat ze hun leven zelf inrichten, terwijl het concept ‘vrije wil’ een illusie is. Als voorbeeld hiervoor geef ik de kledingindustrie; een vrouw gaat naar de winkel om een 14de paar schoenen. Waarom heeft zij deze nodig? Nuttig gebruik? Of een klein beetje zelfrespect, het gevoel dat je hebt als je volledig in ‘t nieuw zit. “Koop deze schoenen, mevrouw, ze passen je perfect”. “Oke, ik neem ze, mijn vriendinnen gaan merken dat ik iets nieuws aan heb”.

  Een persoon probeert elke seconde van de dag uit te zoeken of anderen in zijn aanwezigheid hem hem nog steeds leuk vinden, een fulltime bezigheid die ik ‘mensen peilen’ noem. Een andere naam zou ‘bescherming vh ego’ kunnen zijn.

  Gelukkig zijn er enkele individuen die dit beseffen en niet in deze spiraal meedraaien 😉

 5. Hey Jerr, mijn excuses voor het late antwoord.

  Ik denk dat ik gewoon stilletjesaan ben beginnen beseffen dat zo’n parasiet zijn niet zo positief is. Het is niet dat er opeens een moment was waarop alles veranderde of alles duidelijk werd, ik ben gewoon langzaamaan uit die cocon gegroeid. Ik denk dat daar 3 oorzaken voor zijn: 1) het ouder worden, uit mijn tienerjaren groeien. 2) door het speelplein ben ik veel opener en socialer geworden, ik werd vlotter in de omgang met mensen en ging ook meer nieuwe dingen proberen. 3) ik begon zeer geinteresseerd te geraken in persoonlijke groei en ging daar zoveel mogelijk over lezen. Zo zag ik in dat ik nog een lange weg te gaan had (en nog steeds heb uiteraard).

  Ik vind je opmerkingen zéér interessant! Ik vind het spijtig dat er niet meer mensen zijn die zo’n uitgebreide reactie (durven) geven.

  Ook de opmerking over bescherming van het ego vind ik zeer mooi. Helemaal waar. Zelf doe ik er ook onbewust aan mee hoor, net zoals ongeveer elke persoon op deze aarde 😉 ik ben al blij als ik me er van bewust ben en er rekeing mee houdt. Ik denk trouwens dat het ook geen goed idee is om helemaal geen rekening te houden met de mening van anderen, want het is tenslotte die mening die je succesvol kan maken. Je kan enkel succesvol zijn in relatie tot anderen. Zonder anderen bestaat er geen succes, noch mislukking. Maar teveel mensen peilen zoals je het zo mooi noemt is natuurlijk ook niet goed!

 6. […] Ik heb zelf ook meer over dit onderwerp geschreven in een artikel getiteld “Als je de ballen hebt om gehaat te worden, ligt de wereld aan je voeten“. […]

 7. Waarom zou je trouwens iets in zitten met de vaststelling dat je ze haten, ja of nee. Haat ‘equals’ zelfhaat. Iemand die met zichzelf in het reine is, hoeft niemand anders te haten, en zal zelfs naar zijn grootste vijand een open houding blijven behouden.

  Het is belangrijk om jezelf te blijven, elk moment van de dag, en dingen niet uit de weg te gaan omwille van schrik voor negatieve reacties van anderen. Het gekke is dat je het niet alleen voor jezelf moet doen, maar dat het ook in het belang is van de andere. Op het moment dat die een negatieve emotie ervaart, krijgt ie een groeikans want hij of zij kan die emotie steeds transformeren of daarvoor de schuld bij jou leggen.

  BTW ik ben het helemaal met je eens dat het niet zinvol is zo veel mogelijk vrienden te maken. Echte vriendschappen groeien spontaan en niet volgens een bepaalde formule die je toepast. Alleen met dit soort vrienden krijg je een wisselwerking en ga je elkaar echt stimuleren om te groeien

 8. Goh wat je zegt is volledig waar, maar zowat iedereen zit wél in met wat anderen over hen denken. Dat zit nu eenmaal in onze menselijke natuur ingebakken. Logisch, we hangen altijd af van anderen. Ik ga trouwens absoluut akkoord dat haat geen enkele zin heeft. Door haatgevoelens te koesteren maak je gewoon jezelf kapot. Bedankt voor je comment!

 9. Do what you want!! Geloof me… het werkt. Het maakt je leven energieker, succesvoller, spannender en gelukkiger.

 10. “Niemand heeft iets aan jou als je gewoon de kudde volgt.”
  Moest iedereen deze raad volge, dan zal er geen kudde meer zijn om te volge. Sommige hebbe de zekerheid van ‘de kudde’ rond hun nodig. Sommige hun hele persoonlijkheid bestaat uit ‘de kudde’, maar het wilt ook niet zegge dat ze daarom direct geen eige persoonlijkheid hebbe. Want hun persoonlijkheid, word gwn gevormd door ‘de kudde’.

  Wat u hier vermeld klopt voor mij, en waarschijnlijk nog andere. Mr daarom is dit niet direct gericht voor iedereen. En is elke situatie uniek.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Loading...

Welkom op Toomas.be, de grootste Nederlandstalige Personal Development Website!