Mar 252009
 

Het leven schijnt me toch altijd ietsje beter goed gezind wanneer ik met de volgende zaken rekening houd. Hopelijk heb je er wat aan!

1 ) Pareto

De paretoregel of de 80-20-regel zegt dat je met 20 procent van de inspanning 80 procent van het werk gedaan krijgt. Hiermee bedoelt men eigenlijk gewoon dat je je op de juiste zaken moet concentreren. Je kan je doodwerken voor 40 jaar en uiteindelijk terugkijken en merken dat je absoluut niets gedaan hebt. Je kan ook na 5 jaar terugkijken en zien dat je bergen verzet hebt. Je mag kiezen of je hard of niet hard werkt, maar werk dan tenminste slim

2 ) Energie AKA Motivatie AKA Brandstof AKA Passie

“Nothing great in the world has ever been accomplished without passion.” – Hebbel

Zonder ben je niets. Helemaal Niets.

3 ) Geef!

“In my life there is an infinite supply of love, it is inexhaustable, I can never use it all in this lifetime so i don’t have to be sparing with it.” – Louise Hay

 Geven is nog altijd belangrijker dan krijgen. Als je geeft, krijg je alles vele malen terug. Ga eens een weekje vrijwilligerswerk doen en je merkt het zelf. Anderen gelukkig maken is fantastisch. Let wel: je kan pas anderen gelukkig maken als je ook voor jezelf zorgt.

Zelfs egoïsten doen er beter aan om te geven: als je complimenten geeft of mensen helpt, waarderen ze dit echt en je krijgt sowieso meer terug dan je ooit had kunnen dromen. Ik heb het zelf onlangs gemerkt: als mensen me complimenteren ben ik enorm veel sneller geneigd om dingen voor hen te doen. Uiteraard moet je wel oppassen dat je daden en woorden gemeend zijn.

4 ) Vergeet de regels

Regels verstoren creativiteit. Durf anders denken. Durf je aangeleerde oplossingsmethoden eens in vraag te stellen. Durf in vraag stellen wat andere mensen als zeker beschouwen. Vernietig voorbijgestreefde regels en creëer je eigen oplossing. De wereld heeft nood aan creatievelingen. Als Einstein ons patroontje had gevolgd was er nooit iets van zijn baanbrekende theorie in huis gekomen. Ga eens op de rem staan en denk na voor jezelf. Maak je eigen deegvormpjes in plaats van die van anderen te stelen.

5 ) Vertrouw en zorg dat mensen op je kunnen bouwen

Je zal emotioneel gezien onnoemelijk rijk worden als je je aan deze regel houdt. Zorg uiteraard dat je niet in ‘t zak gezet wordt, maar vertrouw toch op je vrienden. Vertrouwen schept de diepste band die je kan hebben. Zorg ook dat vrienden jou kunnen vertrouwen: als mensen weten dat ze op je kunnen bouwen, ben je goud waard voor hen. Er lopen immers niet zoveel zo’n mensen rond.

6 ) Verkoop jezelf

Wees grappig. Doe sociaal. Geef om mensen. Laat blijken hoe intelligent je bent. Doe je mooiste kleren aan. Laat je beste kant zien. Straal positieve kracht uit. Mensen moeten van je houden zodra ze je voor de eerste keer zien. Zoek uit welke je positieve eigenschappen en talenten zijn en gebruik ze! Je hebt ze niet voor niets gekregen…

Altijd en overal: doe je best. Hou je niet in. Hou je zeker niet in omdat andere mensen eventueel jaloers zouden worden. Laat zien wat je kan. Als anderen ook willen kunnen wat jij kan, moeten ze gewoon harder proberen. Niemand heeft er wat aan als je jezelf en alles wat er positief aan je is verstopt.

7 ) Beloof te weinig en geef te veel

Als je je niet aan je beloftes kan houden, schaad je mensen hun vertrouwen. Ze zullen je niet snel meer vragen om iets voor hen te doen. De mensen die dit positief vinden zijn niet goed bezig 😉

Als je in de plaats heel weinig belooft en heel veel geeft, zal iedereen heel hard onder de indruk zijn. Zowel op persoonlijk als op professioneel vlak zijn er niet zoveel mensen die dit kunnen.

8 ) Doe alsof je de beste bent…

… en het zal na afzienbare tijd ook kloppen. Je bent je gedachten.

“We are what we think. All that we are arises with our thoughts. With our thoughts, we make the world.” – Buddha

 

 

9 ) Geef jezelf de schuld

Als jij diegene kan zijn die zichzelf de schuld geeft wanneer hij een fout maakt, dan zien mensen dat je een eerlijk man bent. Niet alleen eerlijk tegenover je medemens, maar ook (en vooral) eerlijk tegenover jezelf.

Geef gewoon toe dat je buist omdat je te weinig geleerd hebt. Geef toe dat het bedrijf waar je voor werkt verlies geleden heeft omdat jij een fout hebt gemaakt. Geef toe dat je af en toe fouten maakt. Je bent tenslotte menselijk.

Er is helemaal niets mis met veel fouten maken. Je moet gewoon de kracht hebben om ze toe te geven en om daarna verder te gaan.

Niemand heeft ooit iets bereikt zonder fouten te maken. Het is door te falen dat je succes hebt.

10 ) Instinct

Vertrouw op je eerste gevoel. Meestal is het juist, en als dat toch niet zo blijkt te zijn, leer er dan uit. Ken je dat stemmetje in je hoofd? Haal het even door je rationele filter en gebruik het dan. Blijf niet uren piekeren.

Ik bekijk het zo:

We hebben allemaal een bepaald wereldbeeld meegekregen, dat we nog steeds voortdurend aanpassen aan onze omgeving. Je kan het vergelijken met een landkaart van België. Jouw gedachten zijn de kaart, en hoe de wereld in elkaar steekt (alle fysische wetten, maar ook de manier waarop je rijk wordt, hoe je met anderen moet omgaan, wat je moet doen om gelukkig te zijn, …) is dan de echte versie van België.

Hoe beter jouw kaart aangepast is aan de echte versie, hoe meer succes je kan hebben. Als jouw kaart als 2 druppels water op de echte versie lijkt – door te leren en ervaringen op te doen en met een open geest voortdurend je gedachten bij te stellen – dan kan je je instinct bijna altijd vertrouwen. Je zal nooit “verdwalen”!

Vond je dit artikel interessant? Vote it up! Opmerkingen? Comment!

Bedankt!

En stay tuned voor deel 2 😉

  10 Responses to “10 regels voor een succesvol leven”

 1. Ja hoe kan je met ander mensen om gaan.
  Begrijp me niet verkeert.
  Ja iedereen mag doen wat ze willen zo lang dat toe gestaan is door de wet.
  Dat is niet het recht.
  Het is ook geen slachtoffer.
  Nee pas daar echt voor.
  Ik wil mijn zelf zijn en dat heeft passie voor mijn.
  Ja moet nog even uit zoeken hoe het werkt ben daar nog lang niet uit .
  Wat voor knopje daar voor gebruikt.
  En wat de inhoud daar van is.
  Ja traag maar wel even nadenken wat ik doe.

 2. Ja ik heb hier heelveel aan en gaat het toch aders aan pakken.Nog wel even laten staan heb nog niet alles uit gezocht.

 3. Hallo watje, als ik zo vrij mag zijn: wie ben je en waar kom je vandaan en hoe komt het dat je zoveel moeite hebt met je gedachten neer te schrijven?

 4. Dag Toomas,

  Ik vind het echt wel een interessant artikel (misschien wel het beste dat ik al op toomas.be gelezen heb).
  Toch twee opmerkingen:

  1)Naar mijn mening verdienen stelling 4 (regels) en stelling 10 (instinct) een nuance. Het lijkt mij niet correct om ze radicaal toe te passen.

  2) Ik ben het volledig oneens met stelling 7 (beloof te weinig en geef te veel). Ik zou eerder zeggen: “beloof veel en geef exact zo veel”. Te weinig beloven vind ik helemaal verkeerd. Het lijkt mij dat men geen schrik mag hebben voor het falen of voor een nederlaag.

  Zoals Johan Bruyneel schrijft: “Alles behalve de zege is een afleiding”. Te weinig beloven is hetzelfde als jezelf onderschatten en als jezelf focussen op een eventueel falen, en dus niet op het slagen.

  In ieder geval: sterk artikel.

  Joram

 5. Hey Joram, bedankt!! :) En inderdaad, al deze “regels” zijn allemaal met een korreltje zout te nemen: het zijn eerder tips dan regels, en ze zijn zeker niet in elke situatie de beste oplossing… Uw tweede opmerking vind ik erg sterk! Ik denk dat precies geven wat je belooft het ultieme goed zou zijn, maar dat is precies één van mijn zwaktes…

 6. Dag Thomas,

  Ontzettend bedankt voor deze post. Je hebt precies beschreven hoe ik probeer om mijn leven in te richten. Dat lukt vrij goed, maar nu jij het zo mooi bij elkaar hebt gezet zal het me nog beter afgaan :-)

 7. Joram, ik begrijp jouw reactie op stelling 7 wel maar ik denk dat er een klein misverstand is. Je kan ook iets beloven zonder voor jezelf je doelen te verlagen. Je kan bijvoorbeeld aan je salesmanager beloven in mei 50.000 EUR omzet te behalen maar voor jezelf 70.000 als doel stellen.

  Er bestaat een interview met Michael Jordan waar de reporter vraagt hoe het komt dat hij zo goed is. Zijn antwoord was daarop als volgt: “Als je als mens meer doet dan wat anderen van je verwachten ben je een goed mens, ik train meer dan mijn coach van mij verwacht, ik train meer dan mijn teammates en fans van mij verwachten. Dat maakt mij zo’n sterke speler.”

  Sommige mensen verwachten meer van anderen dan ze van zichzelf verwachten en dat is fout. Als je als vader veel meer van jezelf verwacht dan je kinderen van je verwachten, ben je dan geen goede vader? Als je als man veel meer van jezelf verwacht dan dat je vrouw van jou verwacht, ben je er dan niet zeker van dat ze bij je zal blijven?

  Verbeter mij Thomas, als ik verkeerd ben, maar ik vermoed dat je meer zoiets bedoelt? Als je iemand 15% korting kan geven maar je belooft hem 10%. Wanneer hij de factuur met de 15% ontvangt, zal hij veel meer verrast zijn en meer geneigd zijn nog terug te komen dan wanneer je direct de 15% zou beloofd hebben omdat hij de 10% al leuk vond en uit het niets nog eens 5% extra krijgt.

  Wel inderdaad een goed artikel, Thomas.

 8. dit is zeer intersant aleen maar respect heb ik voor mensen die die kennis willen delen .

 9. Beste ,
  Ik heb ocd en u zei dat eerste gedachten zijn meestal juist maar ik heb
  Echt voortdurend gedachten en ze zijn ook negatieve dus wat moet ik
  Doen ?
  Bedankt
  Ps: het antwoord via email zou beter zijn ( als voor u easy is natuurlijk )

 10. Ik vind punt 10 goed uitgelegd! Ik probeer al lang aan mijn vriendin uit te leggen dat er een verschil is tussen een gevoel/intuïtie waar je op kan vertrouwen, en één waar je niet op kan vertrouwen. Zij gelooft – ze is ook een vrouw – dat ze altijd kan vertrouwen op haar gevoel. Jij geeft daarvoor de randvoorwaarden aan: haal het door een rationele filter en zorg dat je kaart een zo goed mogelijke weergave van de werkelijkheid is.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Loading...

Welkom op Toomas.be, de grootste Nederlandstalige Personal Development Website!