Mar 282009
 

Omdat alle regels (30+) in één post zetten zou resulteren in een belachelijk lange post heb ik besloten per 10 regels te werken. Veel plezier!

11 ) Hou van jezelf

Dit is misschien wel het allerbelangrijkste. Zonder liefde voor jezelf kan je niemand gelukkig maken. Denk aan anderen, maar denk zeker ook aan jezelf. Als iedereen voor zijn eigen straatje veegt, is de hele straat schoon 😉

Het klinkt egoïstisch, maar dat is het in feite niet. Ik zie het zo: ik streef naar het allerbeste voor mezelf, zonder daarbij anderen pijn te doen. Jezelf helpen en anderen helpen is overigens heel sterk met mekaar verbonden!

12 ) Leer

“You can teach a student a lesson for a day; but if you can teach him to learn by creating curiosity, he will continue the learning process as long as he lives.” -Clay P. Bedford

Blijf je hele leven lang leren. Je moet trouwens niet per se naar school of naar de universiteit gaan om te leren. Met onze moderne middelen kunnen we alle informatie die we nodig hebben rechtstreeks vanuit onze luie zetel bekijken.

Een beeld zegt meer dan duizend woorden, en een filmpje zegt meer dan duizend beelden. Youtube is een prachtige bron van informatie, net zoals Wikipedia. Ik denk dat ik het voorbije jaar meer informatie van Wikipedia gehaald heb dan van de lessen.

10 jaar geleden was dit alles er gewoonweg niet. De jeugd wordt nu heel sterk beïnvloed door deze ontwikkelingen.

Informatie wordt steeds meer en meer één van de belangrijkste “grondstoffen” van onze samenleving. Het is daarom juist zo belangrijk om ervoor te zorgen dat je op een vlotte manier om kan met deze informatie. Het is niet langer belangrijk om feiten vanbuiten te leren, je bent immers maar een muisklik verwijderd van alle informatie ter wereld gecombineerd. Het is wél belangrijk om deze informatie goed te kunnen gebruiken, er problemen mee te kunnen oplossen en op deze manier creatieve oplossingen te bedenken. Succes hangt in grote mate af van je creativiteit, en niet meer zozeer van je diploma of van je kennis an sich.

Ik ben erg benieuwd naar wat er ons over 20 jaar te wachten staat!

Exponentiële groei, jongens en meisjes…

In dat verband een filmpje, gevonden op Tom’s blog:

13 ) Overweldigende kracht

Een uitstekende manier om iets te bereiken is de mindset van de overweldigende kracht. Je stort je gewoon volledig in het avontuur. Je zet alles op alles om je doel te bereiken. Er is slechts heel weinig dat je zo niet kan verwezenlijken!

Ik heb het al dikwijls ondervonden: ik probeer iets, maar het faalt omdat ik mezelf saboteer. Er zijn enkele storende factoren waar ik me niet kan overheen zetten, waardoor ik niet volledig ga. Als ik bijvoorbeeld heel hard wil leren, maar er zijn nog andere dingen die ik die dag wil doen, dan heb ik enorm veel moeite om goed te kunnen leren, ook al nemen die andere dingen slechts een uurtje in beslag.

Het is daarom dat ik mezelf volledig afscherm als ik eens echt goed wil blokken. Ik plan een week helemaal niets en ik ga er keihard voor. Zo krijg ik immens veel meer gedaan!

Verpletter de “tegenstander” gewoon. Gebruik zoveel kracht dat je je doel wel moet bereiken!

Meer over overweldigende kracht.

14 ) Beslis

Dit is één van mijn slechte kanten. Ik kan absoluut geen beslissingen nemen. Enorm tijdverlies. Het is niet zozeer de beslissing zelf die veel tijd in beslag neemt, het is eerder de besluiteloosheid die ervoor zorgt dat je niets meer gedaan krijgt. Dit is uiteraard vooral zo bij grotere beslissingen.

Probeer altijd zodra je alle informatie die je kan gebruiken vergaard hebt de beslissing zo snel mogelijk te nemen en er dan bij te blijven. Zo minimaliseer je de verloren tijd. 3 dagen piekeren heeft echt geen zin, want je gaat er geen betere beslissing door nemen.

15 ) Verdeel en Heers

Je kan je voordeel doen met je hersencapaciteit. Net zoals een computer feiten kan crosslinken en checken, zo kan jij verdelen en heersen. Jij bent de enige die “alle informatie” in bezit heeft over jouw exacte vriendenkring. Vergelijk wat je te horen krijgt over verschillende personen en haal de “fouten” eruit. Deze fouten wijzen op leugens of verborgen feiten. Zo kan je bedrog bespeuren, maar ook te weten komen wat anderen van je denken.

Vragen aan mensen om eens eerlijk hun mening te geven over jouw persoonlijkheid kan ook wonderen doen. Zeg hen dat ze vooral de negatieve kanten niet mogen vergeten.

Een ander mooi aspect van het mens zijn is dat we niet onmiddelijk alles wat we te weten komen hoeven door te geven. Soms is het gewoon slimmer om dingen voor jezelf te houden. Als je bijvoorbeeld ineens te weten komt dat iemand jou niet leuk vindt of dat iemand juist verliefd op je is, dan heb je die kennis in bezit. Heel handig voor jou, maar je moet deze kennis niet gaan rondbazuinen als je dat niet wil. Het kan juist heel erg handig zijn dat mensen denken dat je het niet weet, terwijl dat eigenlijk wel zo is!

16 ) Kopieer

Als je opkijkt naar iemand in jouw vakgebied en deze persoon is veel beter dan jou, vraag hem dan om hulp! Meestal zullen deze “professionals” heel blij zijn om hun kennis met anderen te kunnen delen :)

Als dit niet lukt, kan je ook gewoon kijken hoe ze het doen, en het vervolgens zelf beter proberen te doen!

Je kan pas nieuwe dingen proberen als je een zekere basis meehebt. Dit is zo in elk vakgebied. Het is daarom dat kopieren ook echt werkt. Eens je op een bepaald niveau bent, heeft het uiteraard geen zin meer om anderen te kopieren.

17 ) De volgende stap

Dit is nog een handig trucje:

schrijf voor elk groot deel van je leven eens op wat de volgende stap is die je moet ondernemen om dit deel van je leven nog beter te maken.

Deze volgende stap moet zo klein zijn dat je hem onmiddelijk kan uitvoeren, maar ook weer zo groot dat hij een concreet resultaat geeft.

Zodra een stap is afgerond, verzin je de volgende. Je zou het kunnen beschouwen als een greedy algoritme. Het verzekert niet altijd de optimale oplossing, maar het zal meestal wel in de buurt komen.

In plaats van grote, onhandelbare doelen heb je dan gewoon verschillende kleine stappen die je moet ondernemen.

18 ) Netwerk

Hoe spijtig het ook is: het is niet wat je kent, maar wie je kent… Daarom kan je maar beter met zoveel mogelijk mensen overeenkomen.

Ik heb al ellenlange discussies gevoerd over wat het belangrijkste is: hoe goed je bent of wie je kent. Mijn mening is dat het eerste absoluut noodzakelijk is, en dat het tweede wel heel erg helpt. Als je niets kan, heeft het ook geen zin om connecties te hebben. Als je wel iets kunt, doe dan toch maar je best om je netwerk zo ver mogelijk uit te breiden…

19 ) Laat je gaan

“The intuitive mind is a sacred gift and the rational mind is a faithful servant. We have created a society that honors the servant and has forgotten the gift.” – Albert Einstein

Soms is het eens nodig om al het rationele overboord te smijten en je eens heel goed te laten gaan. Ik heb het niet over één bepaalde actie, eerder over een soort van state of mind. Luister naar verdomd goede muziek, huil eens of ga eens een wandeling maken in de natuur. Ook weggaan met vrienden of je gewoon in de armen leggen van iemand die je graag ziet kan wonderen doen.

Even weg zijn van de wereld en van al je zorgen, en het gevoel hebben dat de wereld ofwel o zo mooi is ofwel compleet op niets trekt. Beide extremen zijn wel eens goed om te ervaren en het kan je helpen om de volgende dag er met vernieuwde moed in te vliegen.

Het is moeilijk uit te leggen wat ik voel op zo’n momenten, maar ik ga er van uit dat iedereen ze wel eens heeft en uitleg dus compleet overbodig is…

20 ) Verspil geen seconde

Hou je creatief bezig, waar je ook bent. Je kan zoveel doen om “dode” tijd te vullen. Als je op de bus staat te wachten kan je altijd luisteren naar mooie muziek en denken aan al de mooie dingen die je al meegemaakt hebt, je kan een boek lezen of een nieuw geniaal idee bedenken. Je kan zelfs je sociale vaardigheden upgraden en bijvoorbeeld eens met een wildvreemde gaan praten of een gesprek over de vragen des levens beginnen met een dakloze.

De laatste tijd merk ik steeds meer en meer bij mezelf dat ik om de zoveel tijd check of mijn hersenen wel iets nuttigs aan het doen zijn. Ik begin steeds meer en meer creatief bezig zijn op éénzelfde niveau te trekken als leren. Filmpjes bekijken over kwantumfysica of Virtual Reality op het Internet of in mijn blog schrijven beschouw ik al lang niet meer als “afgeleid zijn van het leren”, het is gewoon een andere vorm van zelfontplooiing. Ook naar feestjes gaan of met vrienden babbelen beschouw ik gewoon als een deel van mijn leerervaring. Zijn sociale vaardigheden ook niet belangrijk in het leven?

Op die manier kan je de voor jou belangrijke dingen in het leven onderscheiden van de nutteloze dingen. Stel jezelf de vraag of iets zin heeft voor jou – bijvoorbeeld tv kijken of gamen, en indien nee: stop er dan mee. Verspil geen seconde van je leven aan dingen waar je niets aan hebt.

Niet akkoord? Comment! Vind je het een goed artikel? Laat het me weten en comment aub! :)

Binnenkort: deel 3 😉

  7 Responses to “Succes – 10 extra regels”

 1. Het komt wel goed.
  Ja wie ik ben boven 40 plus

 2. Beste “watje”,

  waar de hell komt die comment vandaan, en wat heeft het in s’hemelsnaam te maken met de post?!

  Random much?

  @Post: Echt boeiend, vooral het filmpje, ook al zijn het slechts cijfers en gemiddeldes berekend op jaarlijkse aantallen, de idee die erachter zit van “exponential times” is echt geniaal en vooral “waar” :). Volgens mij zijn de tips wel goeie tips, maar ik moet zeggen dat uw stukje over “Verdeel en heers” mij erg sterk doet denken aan de rationalisering zoals beschreven door Max Weber. Is niet noodzakelijk als negatief bedoeld maar let toch op dat je de berekenende kant niet te sterk de overhand laat krijgen wanneer je met je vrienden bezig bent. Ik ben echter wel (zoals je weet) voorstander van gebruik van sociaal/psychologisch/berekenend denken bij het overhalen van mensen of dergelijke.

  Nice post mate.

 3. Thanks dude! Dat stukje over Verdeel en Heers is inderdaad niet erg nuttig om toe te passen op je dagelijkse omgang met vrienden. Het is eerder iets om over na te denken, en ik vind ook dat het laat zien hoeveel macht we eigenlijk Kunnen hebben… (in het geval van mensen overtuigen, psychologische oorlogsvoering, debatten e.d.)

  Op sommige momenten zijn zo’n drastische acties nodig, maar meestal geniet ik ook gewoon van de aanwezigheid van mijn vrienden zonder er over na te denken hoor :)

 4. Je hoef niet alles te weten

 5. Het was geen vraag naar uw ongetwijfeld erg interessante privéleven. De vraag was wat het met de post te maken had zodat we hier kunnen doen waarvoor comments bedoeld zijn: de topic bespreken en feedback geven. Die comment was geen van beide…

 6. […] heb ik al eens het concept van overweldigende kracht uitgelegd. Dit is eigenlijk net hetzelfde. Als je volledig voor iets gaat, is het zoveel simpeler […]

 7. Misschien een klein puntje voor bij het deel van ‘beslis’ te zetten. Ik weet niet waar ik het gelezen heb maar heb ergens gelezen dat het bij het geluk bijdraagt wanneer je bij een beslissing de andere mogelijkheid/mogelijkheden zo snel mogelijk te vergeten. Een beslissing kan niet ongedaan gemaakt worden dus zou het nutteloos zijn om nog over de andere (misschien) betere beslissing te piekeren.

  Voor de rest wil ik je bedanken voor al deze nuttige informatie. Ik ben op dit moment zelf aan het uitzoeken wat er nu eigenlijk belangrijk is in het leven en hoe ik voor mezelf gelukkig en energiek kan worden :)

  groetjes

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Loading...

Welkom op Toomas.be, de grootste Nederlandstalige Personal Development Website!