Sep 302009
 

Imago is alles

Is het je ooit al opgevallen dat sommige bedrijven een heel groot aantal “apostelingen” achter zich hebben? Het grootste deel van hun klanten zijn zo overtuigd van de goedheid van het product, dat ze aan iedereen die maar luisteren wil verkondigen dat “hun” product het beste is.

Eén opvallend voorbeeld van zo’n bedrijf is Apple. Je kan blijkbaar geen Mac kopen zonder een trouwe volgeling van Steve te zijn/worden. Ik ken een aantal mensen in mijn nabije omgeving die zo’n “apostel” zijn.

Waarom zijn er zoveel minder mensen die Microsoft promoten?

Is Microsoft slechter?

Nee. Apple heeft gewoon slimmere adverteerders. Bekijk de volgende reclamefilmpjes eens:

Valt het je op hoe jong en viriel de Mac is, terwijl de pc een oude kalende man is?

Het mooie aan deze reclamefilmpjes is dat ze zogezegd heel onsubtiel zijn. Op deze manier kan je toch niemand overtuigen? Niets is minder waar: het is juist door er zo hard over te gaan en tegelijkertijd heel grappig te blijven dat Apple het klaarspeelt om ons op een subtiele manier te beïnvloeden. Merk de geveinsde vriendelijkheid op in de filmpjes: stiekem willen ze elkaar in de haren vliegen, maar omdat ze weten dat “er mensen meekijken” houden ze het beleefd en geven ze steken onder water (vooral Mac dan, pc probeert maar faalt). Dit maakt de filmpjes zo briljant en grappig, waardoor Apple een bepaald imago krijgt: alleen slimme mensen kopen een Mac.

Een jong, fris, slim imago opbouwen is één kant van de zaak.

Groepsgevoel

Mensen met een Mac voelen zich verbonden met elkaar. Ze delen een “hippe” levensstijl (of dat beweert Apple alleszins ;)). De branding heeft hier ook voor een stuk mee te maken: trendy witte designs, de schrijfwijze van iPod en iTunes, de zogezegd virusvrije computers, … En misschien heeft Apple zijn underdogpositie wel weten te behouden (ook al zijn ze gigantisch geworden) en is er daardoor een samenhorigheidsgevoel onder de Maccers?

Het lijkt wel alsof Apple een soort van sekte is. Ik heb alleszins nog nooit mensen zo hard weten te “geloven” in iets!

Het geheim van populariteit

Stel: ik ken jou niet persoonlijk en ik kom je op straat tegen. Ik begin enthousiast te vertellen dat Toomas.be de beste website ter wereld is en dat het echt de moeite waard is om eens een kijkje te nemen. Jij vraagt: en is dat dan jouw website of zo? (met in je achterhoofd: waarom zou je die website anders zó hard promoten?). Ik antwoord met “ja”.

Denk je dat jij ‘s avonds naar Toomas.be gaat surfen? Je zal misschien enigszins nieuwsgierig eens een kijkje gaan nemen, maar de kans dat je effectief gelooft dat Toomas.be een goede website is, is heel erg klein.

Stel nu dat 3 heel goede vrienden van jou je komen vertellen over Toomas.be (met telkens een tijdje tussen en geheel toevallig, casual).

Hoe groot is de kans nu dat je vertrouwen hebt in Toomas.be? Een heel pak groter! De kans bestaat zelfs dat je tegen de vierde persoon die erover begint (nog voordat je zelf de website gezien hebt) begint te vertellen dat die website inderdaad absoluut fantastisch is!

Hoe komt dat?

Heel simpel:

 1. Wij vertrouwen onze vrienden.
 2. Onbewust nemen wij gedachten over van hen.
 3. Dit gebeurt meestal zonder dat we die gedachten eerst filteren. Dit in tegenstelling tot de gedachten van personen die we minder vertrouwen. Reclameboodschappen via tv of radio gaan we juist heel erg kritisch bekijken.

 

Onderbreken vs. Mond tot mond reclame

Nu is het duidelijk waarom gebruik maken van mond tot mond reclame (ook wel viral marketing genoemd) veel effectiever is dan de ouderwetse manier van reclame maken, namelijk mensen onderbreken (bv. terwijl ze naar hun favoriete programma op tv aan het kijken zijn) en hen “dwingen” om naar hun voorstel te luisteren.

Waarom mond tot mond reclame effectiever is:

 • Mensen vertrouwen de boodschap veel sneller als het van een “vertrouwelijke” bron komt. Ik zet vertrouwelijk tussen haakjes omdat de boodschap even juist kan zijn via radio. De vertrouwelijke bron moet het product niet eens zelf getest hebben, zolang hij maar overtuigd is. Dit wil zeggen dat er in essentie geen verschil is tussen reclame via een tv-uitzending of via een goede vriend. Beiden zijn evenveel (of even weinig) te vertrouwen.
 • Mond tot mond reclame (en dan liefst nog de online versie daarvan) gaat véél sneller dan gewone reclame. De boodschap hoeft slechts 1x verspreid te worden onder een voldoende groot aantal mensen, en de rest volgt vanzelf. Dit “virele” effect heeft een exponentiëel verloop. Telkens meer en meer mensen krijgen de boodschap te horen. Zo wordt het mogelijk om een bepaalde boodschap in enkele uren over grote delen van de wereld te verspreiden!
 • Doordat er altijd wel enkele big shots rondlopen (met zeer veel invloed, bv via tv of via online communicatiekanalen en sociale netwerken) kan de boodschap nog sneller verspreid worden. Internet heeft hier een grote rol in gespeeld.
 • Het kost bijna niets om mond tot mond reclame te maken. Je moet gewoon geweldig goede ideeën hebben en heel vertrouwd zijn met de concepten van sociale media en viral marketing. Je moet snappen waarom andere mensen jouw boodschap doorvertellen. Zelf ben ik op dit moment druk bezig met het uitzoeken hoe dit allemaal in elkaar zit. het zou fantastisch zijn om binnenkort eens op een wat grotere schaal effect te zien… Oefening baart kunst? :)

 

Alles wat ik juist beschreef gaat voornamelijk over bedrijven populair maken, maar veel principes zijn ook van toepassing op ideeën en personen.

Binnenkort meer over populair worden en je bedrijf/idee/jezelf populair maken. Ik ben gaandeweg aan het leren over dit onderwerp en ik probeer zoveel mogelijk met jullie te delen :) Mijn (gratis) E-book zal trouwens ook deels over dit onderwerp gaan.

Misschien lijkt “populair worden” een oppervlakkig onderwerp om over te schrijven, maar het is wel de absolute basis om je bedrijf succesvol te laten worden of om geld te kunnen verdienen.

En wie heeft er nu iets aan het feit dat jij geniale ideeën hebt als niemand er iets van af weet… Jezus heeft waarschijnlijk veel nagedacht over dit onderwerp 😉

  8 Responses to “Hoe personen/bedrijven/ideeën populair worden”

 1. Mac, PC, telefoon.
  als ik er linux op kan draaien is het al goed.
  Al die ‘sekte’… ohw, damn.

 2. Als een blog/website door iemand met veel aanzien, door iemand die geacht wordt er iets van te kennen, de hemel wordt ingeprezen -terecht of onterecht-
  zal die blog of website vaak ook heel bekend worden. De zogenaamde sociale geloofscirkel:)
  Als die deskundige zegt “Deze website wordt de populairste ooit”, is er een kans dat dat ook werkelijk gebeurt. (The self full-fulfulling prophecy)

  Sociologie is best wel nog interessant;)

 3. Stijn, voor jou maakt het niet uit maar voor velen wel geloof me vrij :p en ik ga binnenkort ook eens linux installeren, het is toch echt not done om als computerwetenschapper geen linux op je pc te hebben staan…

  Andreas, ik wist niet dat ge m’n blog ook las 😉 als dat de onderwerpen van sociologie zijn moet ik uw cursus toch eens wat beter doorbladeren! :) van die sociale geloofscirkel had ik nog nooit gehoord maar ik ga er eens wat meer over opzoeken

 4. Gripping article as always :)

  “Waarom zijn er zoveel minder mensen die Microsoft promoten?”

  Ik denk zeker niet omdat Apple betere marketing consulenten heeft, de kans bestaat zelfs dat ze dezelfde adverteerders hebben.

  Apple is -wat computers betreft zeker- de underdog op de markt, en Microsoft is de marktleider. Ze zitten in een veel betere positie om gevatte, opvallende reclame te maken. Het is zoals een oppositiepartij het gemakkelijk heeft in de politiek, omdat ze hun eigen pluspunten verder naar voor kunnen schuiven in de publieke opinie door de fouten van de regeringspartijen in de verf te zetten.

  Microsoft is de standaard, waarom zou iemand daarover spreken, wie valt er als gebruiker nog te overtuigen? Bijna iedereen die je kent heeft toch al Microsoft. Het is niet interessant omdat het dagelijkse kost is.

  Dit alles neemt niet weg dat Apple hier een goed voorbeeld was om uw idee te illustreren.

  kusjes,

  Erik

 5. @Erik, thanks :)

  Zo had ik het nog niet echt bekeken. Ik had geschreven dat ze misschien een groter community-gevoel hadden door de underdog positie, maar het is idd wel logischh dat ze daardoor ook in een veel beter positie zitten om reclame te maken.

  Bedankt voor uw insightful commentaar dude 😉

 6. mooie analyse!

 7. Bedankt Jeroen! :) Doet me echt plezier dat gij dit leest!

 8. Je hebt een punt wat de reclametruuken betreft, al zou deze Apple populariteit niet aanhouden, mocht Apple écht slechte producten produceren.

  Je raadt het al, ik ben een mac gebruiker, en ik zou nooit meer veranderen naar een pc.. het enige minpunt dat ik tot hiertoe ervaren heb is de duurzaamheid… je scherm, camera, … durven het al eens laten afweten, dus neem altijd een verzekering van 3 jaar als je een Apple ding koopt!

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Loading...

Welkom op Toomas.be, de grootste Nederlandstalige Personal Development Website!