Oct 252009
 

1224442_75255610

Flow is the mental state of operation in which the person is fully immersed in what he or she is doing by a feeling of energized focus, full involvement, and success in the process of the activity.

Wie herinnert er zich nog momenten uit de kindertijd? Momenten van totale focus. Of je nu iets aan het maken was of een spel aan het spelen. Totaal geen besef van tijd. De benadering van perfectie…

Heb je de laatste tijd datzelfde gevoel nog gehad? Misschien als je 1 van je  hobbies passioneel aan het beoefenen bent?

De kans is groot dat je dit gevoel maar zelden ervaart. Alle omstandigheden moeten juist zijn. Je moet goed zijn in wat je doet. En je moet blij zijn.

flow-diagram

Het ding is: moest je continu in een staat van flow kunnen werken, je zou veel meer gedaan krijgen. Je zou ook veel meer genieten van je werk. Of je hobbies zouden nog VEEL leuker worden ūüėČ

Enkele activiteiten waar ik al mee in de flow ben geraakt: een artikel schrijven, drummen met m’n band, studeren, programmeren (zowel alleen als met twee), dansen, rennen, karate, discussieren, babbelen met vrienden, …

Hier zijn wat tips en opmerkingen om die toestand van flow te kunnen ervaren:

1 ) Word GOED

Voor je echt in de flow kan geraken moet je eerst goed zijn in de activiteit die je doet. Je kan zowat bij elke activiteit in de flow geraken, maar het is pas wanneer je zo goed bent dat het lijkt alsof je iets heel simpel aan het doen bent terwijl je eigenlijk iets ongelooflijk moeilijk aan het doen bent dat je kan spreken van flow.

2 ) Je hebt geen tijdsbesef

Wanneer je totaal niet meer weet hoe lang je eigenlijk al bezig bent, of wanneer je stopt met de activiteit en op de klok kijkt en merkt dat er ineens 5 keer zoveel tijd verstreken is als je dacht, dan weet je dat je goed bezig bent ūüėČ

3 ) Besef hoe goed je bent

Als je je ervan bewust wordt dat je iets HEEL moeilijk HEEL goed kan, dan krijg je een enorme opstoot van energie. Je voelt je even almachtig.

4 ) Geen onderbrekingen

Zorg dat je niet gestoord KAN worden. Het is niet genoeg om niet gestoord te worden, je moet ook echt weten dat niemand je KAN storen. Het duurt minstens 15 minuten om “er in te komen”. Wanneer je juist begint met de activiteit gaat het vrij slecht, maar na 15 minuten van concentratie kan je in de flow geraken.

5 ) Zorg dat er genoeg tijd is

Voor mij persoonlijk helpt het ook heel erg als ik weet dat ik heel erg veel ongestoorde tijd voor me heb. Gewoon al die wetenschap helpt me om me te kunnen concentreren.

6 ) Meditatie

Zelf heb ik nog nooit echt gemediteerd, maar er zijn veel mensen die beweren dat het helpt. Moet ik dringend eens aan beginnen dus :)

7 ) Eet brainfood

Gezonde voeding die je energielevel constant houdt is wat je nodig hebt. Plantaardige onverzadigde vetten in combinatie met plantaardige suikers (bv. noten en rozijnen) is fantastisch brainfood. Combineren met wat groenten en fruit en eventueel wat graanrijke producten. Vermijd voeding waar je je loom van gaat voelen, zoals bv. chips of vettig vlees.

8 ) Gebruik je bioritme

Test wanneer je het meeste energie hebt. Voor sommige mensen is dit ‘s avonds, voor anderen ‘s morgens vroeg. De meeste mensen hebben een dipje na het middageten.

9 ) Gebruik je omgeving

Pas de omgeving aan om zo snel mogelijk in de flow te geraken. Luister bv. naar een bepaalde muziekstijl. Als je iets actief moet doen kan dat opzwepende muziek zijn. Ben je met een zware mentale taak bezig, probeer dan eens klassieke muziek.

10 ) Visualiseer de uitkomst

Denk n over het resultaat, over wat je wil bereiken. Visualiseren is de meest effectieve manier om ook effectief iets te bereiken!

11 ) Synergie

De staat van flow kan je ook in groep bereiken. Als je in team aan iets werkt, en je gaat er allemaal keihard voor, dan kan het zijn dat alles ineens heel vlot gaat. Je voelt een soort van liftend effect, iedereen is ineens heel goed gezind en zeker dat het gaat lukken. Iedereen heeft zijn plaats en weet perfect wat er moet gebeuren. Synergie betekent dat het geheel MEER is dan de som van de delen. Zo is 1 + 1 niet per se 2 maar misschien wel 400! Je kan dus in groep ENORM prachtige dingen bereiken als je in de flow geraakt :)

Er zijn trouwens nog vele synoniemen voor in de flow zijn, zoals “being in the zone” :)

  7 Responses to “11 Manieren om in een Toestand van Flow te Geraken”

 1. Zo’n flow ervaren is inderdaad een zeldzame, maar zalige ervaring. Al denk ik dat er nog een 12e stap is: Wees gelukkig. In een mindere periode ben ik namelijk nog nooit in een flow terechtgekomen.

  [Niet dat ik vaak depressief loop, maar je snapt me waarschijnlijk wel. ;)]

 2. Meditatie is een absolute aanrader. Ik heb de voorbije jaren meerdere pogingen ondernomen tot mediteren, maar bereikte nooit het gewenste resultaat.
  Iets meer dan een maand geleden ben ik opnieuw beginnen mediteren, maar deze keer met het programma van Centerpointe: Awakening Prologue. DWZ dat ik mediteer met audiotapes. De geluiden op deze tape zorgen ervoor dat je sneller in alpha-staat geraakt. Na een week merkte ik al zeer duidelijke verschillen: minder stress, betere en langere focus, beter slapen, een algemeen gevoel van welzijn dat de hele dag duurt.
  En nu kan ik ook zonder de tapes in de alpha-staat geraken, wat me voorheen niet gelukt was. Nu kan ik overal mediteren: in de auto(als passagier :-)), in de trein,…

  Er zijn gewoonweg te veel voordelen om het niet te proberen!

  • Zeeeer interessant, die tapes ga ik eens opzoeken. Hoe probeerde je dan daarvoor eigenlijk te mediteren?

   Ik wil er echt eens mee beginnen

   • @Toomas, eerst mediteerde ik zonder muziek of iets dergelijks. Ik deed gewoon ademhalingsoefeningen, maar ik merkte dat ik maar heel af en toe in de ‘alpha staat’ geraakte. Vervolgens heb ik geprobeerd om te mediteren met meditatiemuziek (youtube staat er vol van) en dit ging al veel beter. Door de muziek kon ik me beter ontspannen. Maar de beste resultaten heb ik met de produkten van Centerpointe. Zelfs als je nog nooit gemediteerd hebt ga je na een week al enorm ‘diep’ kunnen gaan. Dit gevoel is moeilijk te omschrijven, je moet het eigenlijk zelf ervaren. Ik heb 179 dollar betaald voor het programma, maar het is dit geld meer dan waard. De positieve effecten van meditatie begin je ook al na enkele dagen te voelen (met het programma van holosync).
    Ik kan eigenlijk alleen maar positieve dingen zeggen over meditatie, het is zeker de moeite waard om ermee te beginnen!

 3. Beste Toomas, jou blogbericht over ‘flow zette’ mij aan tot het schrijven van deze post: http://pseynaeve.blogspot.com/2010/06/how-to-become-great-musician.html

  Je wordt er in vermeld trouwens. Nog veel succes met de blog!

 4. […] √©cht interesseert, waar andere mensen iets om geven (waarde cre√ęren) en dat op het juiste niveau (flow cre√ęren). “But deep down John was unsatisfied with his life. He always dreamed of what he might […]

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Loading...

Welkom op Toomas.be, de grootste Nederlandstalige Personal Development Website!